De Trudo-toren in Eindhoven moet het boegbeeld worden van groen bouwen

8 april 2021

De Trudo-toren in Eindhoven is één van de meest prestigieuze projecten van dit moment in de stad. Tegen de gevels van de nieuwe woontoren worden bakken gemonteerd waarin bomen en struiken worden geplaatst. Deze worden met een speciale kraan op hun toekomstige plek afgeleverd. In de toekomst zullen hoveniers aan abseiltouwen aan het werk gaan om het groen langs de gevels van de 77 meter hoge woontoren te onderhouden. De bomen worden vastgezet met spanbanden. Als die uiteindelijk zijn versleten staan de bomen stevig geworteld en zullen ze deze extra ondersteuning niet meer nodig hebben.

Innovatief project met veel obstakels

De Trudo-toren in Eindhoven stelt de uitvoerders voor de nodige uitdagingen. Zo moet er voor de bakken waarin de bomen en struiken worden gepland, ettelijke kuub grond naar boven. Met de kraan zou dit zeer tijdrovend zijn en daarom is een grondpomp  gebruikt. Tot aan de 15e verdieping kan deze pomp zijn taak uitvoeren. Daarna hoeven alleen de bakken op de laatste 4 verdiepingen met de kraan van grond te worden voorzien. Omdat het gebouw nogal wat te verduren krijgt met bomen van uiteindelijk zo’n 6,5 meter hoog waren speciale maatregelen nodig voor het storten van de vloeren en de balkons van de flat. Met alles is rekening gehouden, ook met de belasting door de bomen als er veel regen of sneeuw valt.

De Trudo-toren in Eindhoven moet het boegbeeld worden van groen bouwen

Onderhoud van het verticale bos

Het verticale bos wordt onderhouden door vakbekwame hoveniers. De bewoners van de flats hoeven dat straks niet zelf te doen. Er is uiteraard speciaal materiaal en vaardigheid nodig om dit bijzondere verticale bos goed te onderhouden. Omdat de architect eerder al een woontoren met een verticaal bos in Milaan realiseerde. Van de kennis en ervaring die daar is opgedaan kan in Eindhoven dankbaar gebruik worden gemaakt. De woontoren bevat studio’s van 50 m2, ideaal voor starters. Er is enorm veel animo voor de woningen, want ook Eindhoven kampt met een enorm tekort aan woningen.

Bron: Cobouw