De prijs van een huis stijgt met gemiddeld ruim 7%

14 oktober 2019

De stijging van de huizenprijzen lijkt nog lang niet af te vlakken. De gekte op de huizenmarkt houdt aan waardoor de prijzen in bepaalde regio’s met spectaculaire cijfers omhoog gingen. Gemiddeld steeg de prijs van een koopwoning in het afgelopen jaar met 7,2%. Gemiddeld wordt op dit moment een bedrag van 313.000 euro neergeteld voor een huis. Sinds het jaar 2000 is het aanbod aan woningen nog nooit zo klein geweest als op dit moment.

De prijzen van huizen blijven stijgen

Gaby Balkema, voorzitter van de vakgroep Wonen binnen de NVM, verwacht dat de prijzen nog verder omhoog zullen gaan. Belangrijkste oorzaken zijn de lage hypotheekrente en het stagneren van nieuwbouwprojecten. Daarmee is er nog lang geen zicht op een einde aan de stijging van de huizenprijzen. Het recente stikstofbesluit, waardoor veel bouwprojecten worden getroffen, doet hier natuurlijk ook geen goed aan. Mensen met een gemiddeld inkomen die zich als starter op de woningmarkt melden komen nauwelijks in aanmerking voor een woning. Veel huizen worden voor de vraagprijs of iets daarboven verkocht.

De prijs van een huis stijgt met gemiddeld ruim 7 procent

Huizen minder aantrekkelijk voor beleggers

Starters op de woningmarkt zijn vooral aangewezen op koopwoningen met een lagere vraagprijs. Die worden nu in veel gevallen voor hun neus weggekaapt door beleggers, die de woningen verhuren. Maar omdat er nieuwe fiscale regels komen waardoor beleggen op die manier minder aantrekkelijk wordt, is de kans aanwezig dat deze categorie woningen weer meer beschikbaar gaat komen voor met name starters op de woningmarkt. Huizen staan op dit moment vaak maar een maand te koop voordat ze van eigenaar wisselen. Behalve dat er dus vooral voor starters al beperkte keuze is, moet je er als gegadigde ook nog snel bij zijn, omdat er voor een huis vaak veel geïnteresseerden zijn.

Nieuwbouwprojecten moeten snel worden hervat

Voorzitter Onno Hoes van de NVM vreest voor grote problemen als de bouw van nieuwe woningen niet snel wordt hervat. Dan zullen de prijzen van koopwoningen, vooral van nieuwbouwhuizen, volgens hem nog verder stijgen. De stijging van de huizenprijzen zal het kopen van een huis voor een nog grotere groep op die manier onbereikbaar maken. Ook de verduurzaming van woningen komt hierdoor in gevaar. Nieuwe huizen worden immers duurzaam gebouwd. Huizenkopers knappen een koopwoning vaak op met maatregelen als isolatie en het aanleggen van duurzame verwarming.

Bron: De Volkskrant