Wat kost een koophuis in jouw gemeente?

11 november 2019

De prijzen van koophuizen stijgen in Nederland nog steeds. De stijging bedroeg in het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 7%. Je betaalt voor een koophuis inmiddels gemiddeld 310.500. Maar er zijn grote verschillen per regio. De duurste huizen vind je op dit moment in de grote steden in Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland. Amsterdam staat nog steeds op nummer 1 met de grootste stijging van de prijs voor een koophuis. In Amsterdam betaal je gemiddeld ruim 6.000 euro per vierkante meter, bijna twee keer zo veel als het gemiddelde in Nederland.

Goedkoop wonen doe je in Groningen en Limburg

Als je op zoek bent naar een echt goedkoop huis dan moet je verhuizen naar Groningen of Limburg. De prijzen van koophuizen liggen daar fors lager. In Veendam betaal je nog geen 1500 euro per vierkante meter. De prijs per vierkante meter is een gemiddelde. Dat wil zeggen dat er uiteraard ook in provincies buiten de Randstad duurdere huizen zijn. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt inmiddels landelijk wel hoger dan voor de economische crisis.

Wat kost een koophuis in jouw gemeente

De huizenprijs in Amsterdam vlakt iets af

Het derde kwartaal van 2019 laat zien dat de stijging van de huizenprijzen in Amsterdam een klein beetje afneemt. Dit komt omdat mensen de torenhoge prijzen simpelweg niet meer kunnen betalen. 20% van de huizen in Amsterdam die te koop staan heeft een vraagprijs van boven de 1 miljoen euro. De verwachting is dat ook in andere steden in Nederland de extreme stijging van de prijzen van koophuizen zal gaan afnemen. Hoewel de schaarste aan woningen ervoor zal zorgen dat een echte dip in de verkoopprijzen niet is te verwachten.

Bron: Het Financieele Dagblad