Hoe gaan we wonen en leven in de toekomst?

11 november 2019

Wie de Dutch Design Week in Eindhoven heeft bezocht heeft daar ongetwijfeld ook kennisgemaakt met het nieuwste bouwmateriaal: schimmel. Niet dat we straks wonen in huizen die gemaakt zijn van elfenbankjes. Mycelium is een schimmel, mits het op de juiste manier wordt gekweekt, dat geschikt is om mee te bouwen. Mycelium moet bestaande bouwmaterialen in de toekomst gaan vervangen. Van mycelium kunnen bakstenen worden gemaakt die in staat zijn zichzelf te herstellen bij schade. Het is isolerend en waterafstotend, eigenschappen die ook zeer welkom zijn bij het bouwen.

Op zoek naar meer rust

Wat verder opviel tijdens de Dutch Design Week was dat er opvallend veel aandacht is voor onthaasten en ontstressen. Dat is niet zo vreemd, volgens de laatste cijfers verkeert op dit moment ruim een miljoen Nederlanders in een situatie dat ze een burn-out hebben of er een groot risico voor lopen. Er wordt serieus onderzoek gedaan naar stoffen, kleuren en materialen die rust brengen in het menselijk brein. Het zijn ook niet de minsten die daar aan werken. Google is één van de onderzoekende partijen. Daarnaast wordt er gewerkt aan goede materialen die geluiden kunnen absorberen om onder andere werkplekken minder stressvol te maken.

Hoe gaan we wonen en leven in de toekomst De Dutch Design Week geeft antwoord

Flexibele huizen en kantoren

Over pakweg 20 jaar hebben we waarschijnlijk nog meer ruimte nodig in de grote steden omdat meer mensen naar de steden trekken. Tiny houses zijn nu al in opkomst. Dat concept wordt waarschijnlijk nog verder uitgewerkt met huizen die flexibel kunnen worden ingericht. Op deze manier kan direct aan de behoefte van de bewoners worden voldaan. Hierbij valt te denken aan verplaatsbare muren en kamers die snel en gemakkelijk kunnen worden aangepast. Het is nu allemaal nog toekomstmuziek, maar we zullen zien waar we staan over 20 jaar.

Bron: Het Financieele Dagblad