Gaat de woontoeslag in de toekomst deel uitmaken van de cao in de zorg?

10 december 2019

Als je in de zorg werkt dan heb je het in meerdere opzichten zwaar. De werkdruk is hoog, het salaris kan beter en in veel gevallen moet je nog een stapje harder lopen omdat je afdeling met onvervulde vacatures kampt. Vacatures zijn lastig te vervullen, want als je in de zorg werkt is de kans op een huis klein. En je moet wel in de regio wonen waar je werkt, want vanwege de onregelmatige diensten is ver reizen niet echt een optie.  Een woontoeslag, geregeld in de zorg cao, kan misschien uitkomst bieden.

Vindt de verpleger nog wel ergens een woning?

Voor een sociale huurwoning kom je als verpleegkundige niet in aanmerking. Daarvoor is je salaris te hoog. Maar huren in de vrije sector is ook geen optie, want daarvoor verdien je te weinig. Zeker als er sprake is van een gezin met kinderen en je dus niet kunt volstaan met een simpele studio, is het vinden van geschikte en betaalbare woonruimte een hele opgave. Een huis kopen kan ook niet in veel regio’s, omdat de huizenprijzen veel te hoog zijn voor een zorgverlener. Door een woontoeslag te regelen in de cao voor deze groep onmisbare medewerkers kunnen de problemen misschien worden opgelost. De toeslag moet afhankelijk zijn van de regio. Het CBS en makelaars kunnen van dienst zijn, zij hebben immers zicht op de huizenprijzen en huren in een bepaalde regio.

Gaat de woontoeslag in de toekomst deel uitmaken van de cao in de zorg

Andere partijen zijn nu aan zet om de zorg te helpen

Mark van Houdenhoven, CEO van de Maartenskliniek, pleit voor een brede aanpak van de krapte op de markt voor zorgverleners. Bekijk per regio wat er nodig is, is zijn pleidooi. Geschikte huizen die betaalbaar zijn voor iemand met een zorgsalaris. Daarnaast moet er geïnvesteerd worden in voldoende parkeerplaatsen rond zorginstellingen, maar ook in goed openbaar vervoer dat als het even kan ook de verpleegster die nachtdienst heeft naar haar werk brengt en ’s morgens weer thuis. Er is volgens van Houdenhoven dringend behoefte aan meer afstemming tussen alle betrokken partijen om dit te realiseren.

Bron: NRC.Next