Beleggers in vastgoed: een zeer diverse groep

18 november 2019

Tot enkele decennia geleden was beleggen in vastgoed voorbehouden aan heren in driedelig pak. Mannen die onder het genot van een goede sigaar en een goed glas whisky de stand van zaken bespraken op de vastgoedmarkt. De tijden lijken voorgoed veranderd. Naast deze groep, die er uiteraard nog steeds is, melden zich jonge beleggers op de woningmarkt. Ze zijn rijk en ambitieus en hebben duidelijk een andere houding. Een echte strategie is er niet, ze zijn meer gericht op ad hoc beleggen, kortom: het ijzer smeden als het heet is.

Meer doordacht beleggen in vastgoed lijkt de nieuwe trend

De beleggers die inmiddels enkele tientallen jaren actief zijn op de woningmarkt beheren vooral sociale woningen. Nieuwkomers denken er beter over na en kiezen liever voor minder woningen maar wel in het hogere segment. Ze zijn dan ook vermogender dan hun ervaren collega’s. De nieuwe generatie die gaat beleggen in vastgoed is er veel bewuster mee bezig. Kwam het vroeger in ongeveer 20% van de gevallen voor dat iemand een huurwoning bij toeval in handen kreeg. Het ging bijvoorbeeld om een woning boven een winkel, of een woning die op het terrein stond van het huis dat werd gekocht voor eigen gebruik. Vandaag de dag stappen beleggers veel bewuster in de woningmarkt.

Beleggers in vastgoed een zeer diverse groep

Sociale sector en middenhuur nog steeds populair

Voor wie denkt dat beleggen in vastgoed betekent dat er alleen wordt geïnvesteerd in woningen die voor meer dan 1.000 euro per maand verhuurd kunnen worden is er nieuws. Er zijn nog steeds flink wat particuliere beleggers die zich juist richten op de sociale huursector of woningen met een middenhuurprijs. Dat is met een reden: hier is namelijk nauwelijks leegstand. De groep die zich geen huur van 1.000 euro of meer per maand kan veroorloven is groter. Daarom is de kans op snelle verhuur ook hoger.

Bron: Het Financieele Dagblad