Als Singapore niet snel schaduw creëert, stikt het

19 december 2023

Temperatuurstijging in Singapore: twee keer sneller dan het wereldwijde gemiddelde

In de afgelopen zestig jaar is de temperatuur in Singapore twee keer zo snel gestegen als het wereldwijde gemiddelde, waardoor de stadstaat met 5,9 miljoen inwoners op 734 vierkante kilometer land nu kampt met ernstige hitteproblemen. De snelle verstedelijking en de vele betonnen gebouwen dragen bij aan het ontstaan van een zogenaamd ‘urban heat island’, waar de hitte vastgehouden wordt en de stad overdag en ‘s nachts verder opwarmt.

Stijgende temperaturen bedreigen gezondheid en levensduur

De extreme temperaturen, met dagelijkse gemiddelden van 31 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid, vormen een directe bedreiging voor de gezondheid van de bevolking. Ziekten zoals zonnesteken, uitputting door hitte, hartaanvallen en nierschade worden ernstige zorgen, vooral voor de vergrijzende samenleving van Singapore.

Stadsontwerp als oplossing: Terugkeer naar de natuur en slimme architectuur

Om de stad af te koelen, worden oplossingen gezocht in het herstel van de natuur in stedelijke gebieden. Het omzetten van kanalen in rivieren, het creëren van schaduwrijke openbare parken en het stimuleren van natuurlijke ventilatie zijn belangrijke strategieën. Daarnaast benadrukt men het belang van slim ontworpen gebouwen die bescherming bieden tegen direct zonlicht.

Duurzaamheidsmaatregelen en financiële investeringen

Singapore heeft ambitieuze plannen en maatregelen getroffen om de klimaatgerelateerde uitdagingen aan te pakken. Met een budget van 100 miljard Singaporese dollar (ongeveer €68,8 miljard) worden inspanningen geleverd om de opwarming van de aarde, stijging van de zeespiegel en voedselproductieproblemen aan te pakken. Innovaties, zoals vertical farms en een ondergronds koelsysteem in het Gardens by the Bay-park, illustreren de inzet voor duurzaamheid.

Architecturale innovaties en klimaatbewustzijn

Architecten in Singapore experimenteren met creatieve oplossingen, zoals gebouwen met slimme schermpjes om direct zonlicht te blokkeren en kantelbare ramen voor natuurlijke ventilatie. Duurzaamheid is steeds meer een prioriteit, hoewel er nog uitdagingen zijn, zoals het waarborgen van duurzame toeleveringsketens.

Kritieke toekomstige uitdagingen en beperkingen

Ondanks de genomen maatregelen is er bezorgdheid over de grenzen van aanpassing aan de toenemende hitte. Onderzoekers vrezen dat er een punt komt waarop het te heet wordt voor een groot deel van de bevolking, ondanks de voorgenomen inspanningen. De stad Singapore blijft echter vastberaden om haar inwoners te beschermen tegen de escalerende klimaatcrisis.

Bron: fd.nl