Een alleenstaande met een modaal inkomen is vrijwel kansloos op de woningmarkt

29 augustus 2022

Voor een alleenstaande met een modaal inkomen is een koophuis vrijwel onbereikbaar. Uit onderzoek blijkt dat slechts 1 procent van het woningaanbod een prijs heeft die zij zich kunnen veroorloven. Rond 2018 kon deze groep nog kiezen uit 6% van het aanbod aan koopwoningen. Maar ook voor tweeverdieners is er niet heel veel te kiezen. Bij twee partners met een modaal inkomen komt 20% van de woningen in aanmerking. Vooral de snel oplopende hypotheekrente maakt dat de keuze zeer beperkt is. Deze cijfers werden bekendgemaakt door De Hypotheker, ‘s lands grootste hypotheekadviseur.

Een alleenstaande met een modaal inkomen is vrijwel kansloos op de woningmarkt

Iets meer keuze voor tweeverdieners

Een alleenstaande met een modaal inkomen, in 2022 is dit 38.000 euro per jaar, kan zich slechts een zeer klein aanbod op de woningmarkt permitteren. Voor tweeverdieners werd de situatie iets gunstiger. Sinds 2021 wordt een groter percentage van het tweede inkomen meegerekend, ervan uit gaande dat beide partners ook blijven werken als er kinderen komen. De hypotheekrente is inmiddels opgelopen naar 3,6% voor 10 jaar vast. Uitgaand van dit percentage kan een alleenstaande met een modaal inkomen ongeveer 171.000 euro lenen. In 2021 was dat nog 188.000. Met dit budget kun je alleen in Groningen of in Limburg nog een woning kopen. Ongeveer 5% van de koopwoningen valt in deze provincies in die prijsklasse.

Tweeverdieners

Bij tweeverdieners die beiden modaal verdienen rekent De Hypotheker een jaarinkomen van 65.000 euro mee. Hiermee kan in 2022 ongeveer 304.000 euro worden geleend. In 2021 kon een stel met twee keer modaal nog zo’n 345.000 euro lenen. Als je met twee keer modaal een woning zoekt in Amsterdam dan kun je kiezen uit nog geen 8% van het aanbod aan koopwoningen. Ook in Utrecht ligt het aanbod voor deze doelgroep laag.

Bron: Het Financieele Dagblad