Welke bomen zijn geschikt voor onze droge steden?

10 februari 2020

Bomen zijn ideaal om de stad te koelen. Maar niet iedere boom is geschikt om in een stadswijk te worden geplant. Doordat we in ons  veranderende klimaat te maken krijgen met hevige regenbuien maar ook langdurige droogte, moeten de bomen in de stad vandaag de dag tegen veel bestand zijn. Het is daarom belangrijk om bij de aanplant van bomen een goede en verantwoorde keuze te maken. Hoeveel koelte een boom geeft hangt niet alleen af van de grootte, maar ook van het ras en de plaats van de boom.

Bomen hebben een keur aan voordelen voor de stad

Bomen in de stad hebben niet alleen het voordeel dat ze de stad koelen. Ze verzamelen fijnstof en CO2 en ze leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit en leveren zuurstof. Maar het is belangrijk om een goede keuze te maken. In Brabant ligt bijvoorbeeld veel zandgrond. Daar zakt het grondwater gemakkelijk doorheen met als gevolg at het daar vaak erg droog is. Dan is het belangrijk om bomen te kiezen die daar goed tegen kunnen. Die bomen zijn er genoeg, maar ze leveren niet allemaal een even groot voordeel voor de omgeving op. Een grote boom met een dichte kruin zorgt voor veel verkoeling. Maar die past niet altijd in de omgeving.

Welke bomen zijn geschikt voor onze droge steden

Variëren van de aanplant is belangrijk

Deskundigen wijzen er op dat het belangrijk is om meerdere soorten te planten. Zo voorkom je dat je als er een ziekte uitbreekt een groot aantal bomen moet kappen of behandelen. Naast bekende bomen in Nederland zoals de es, de eik en de linde, zijn er ook onbekende soorten die het op de droge grond heel goed doen, zoals de celtis en de zelkova. Deze soorten worden niet zo extreem groot, maar ze kunnen gecombineerd worden met bomen die wel hoger en groter worden. Zo wordt meteen voldaan aan de wens om diversiteit in de stad.

Ook effect bij langdurige droogte

Deskundigen zeggen dat bomen in de stad ook hun nut hebben bij langdurige droogte. Ze zijn namelijk in staat om het afgeven van vocht te reguleren door de huidmondjes te sluiten. Daarnaast geeft een boom met een grote en dichte kruin natuurlijk nog gewoon schaduw en dat is een belangrijke bijdrage aan de verkoelende functie van bomen. Ook de opname van CO2 en fijnstof gaat gewoon door. Meer bomen in de stad heeft dus onder alle omstandigheden grote voordelen.

Bron: Stadszaken.nl