Wanneer komt er een eind aan de prijsstijging van Amsterdamse huizen?

6 januari 2020

Wie een huis wil kopen in Amsterdam krijgt te maken met extreem hoge huizenprijzen in de hoofdstad. Er wordt al gesuggereerd dat je voor een doorsnee huis in Amsterdam dezelfde prijs betaalt als voor een royaal vakantiehuis in een populair skigebied. Ook de prijzen van vastgoed in Londen en Parijs vertonen hetzelfde beeld.

Prijsstijging van ‘slechts’ 19% in de afgelopen 10 jaar

Het onderzoek naar hoge huizenprijzen in vergelijking tot die van skichalets richt zich op huizen in chique skidorpen met een royale indeling van minimaal 4 slaapkamers. Deze woningen stegen de afgelopen tien jaar gemiddeld 19% in prijs. Voor een huis in Amsterdam betaalt een koper op dit moment bijna 60% meer dan in 2009. Dat is een zeer groot verschil.

Wanneer komt er een eind aan de prijsstijging van Amsterdamse huizen

Huizen in skigebieden worden wel meer waard

Het is zeker lucratief om een huis in een skichalet in bezit te hebben. De waarde van dit soort huizen nam in het afgelopen jaar toe met gemiddeld 1,4%. Maar de huizenprijzen in Amsterdam, Berlijn en Parijs stegen met een veelvoud van dit percentage, Woningen in Amsterdam werden bijna 7% duurder. Een huis in Berlijn steeg 5,5% in waarde en in Parijs met ruim 4%. Alleen in Londen werden woningen iets goedkoper en in New York was de stijging ongeveer gelijk aan die van de skichalets, 1,4%. De hoge huizenprijzen in grote steden zullen zeker de komende periode nog in stand blijven.

Bron: Het Financieele Dagblad