Vonovia laat Berlijnse huurders in de kou staan

5 september 2019

Berlijnse huurders zullen het voorlopig nog moeten doen met hun oude keuken of afbladderende kozijnen. Dat maakte vastgoedbedrijf Vonovia bekend. Het budget om Berlijnse huurwoningen op te knappen gaat helaas aan hun neus voorbij. Het geld zal worden gebruikt voor woningen in andere regio’s. Huurders in Duitsland, Zweden en Oostenrijk kunnen dus wel een modernisering tegemoetzien. Een hard gelag voor de Berlijnse huurders. Zij kunnen een renovatie voorlopig wel vergeten. Dit heeft te maken met het huurplafond dat sinds kort in Berlijn is ingesteld. Steeds meer details van het plan druppelen naar buiten.

Gevolgen

Het huurplafond heeft grote invloed op de Berlijnse huurmarkt. Zo mag de huur van woningen die voor 2014 zijn gebouwd maximaal €7,97 per vierkante meter zijn. En dat voor een periode van vijf jaar. Vonovia ziet de inkomsten dalen. Dat zou voor volgend jaar een verlies van €20 miljoen tot €25 miljoen kunnen betekenen. Vonovia verliest daarmee 10% van de huurinkomsten uit Berlijn en €1% huuropbrengst van de totale portefeuille. Beleggers houden hun hart vast voor de gevolgen. Dat is te zien op de beurs. Het aandeel Vonovia daalde met meer dan 10% sinds de bekendmaking van de plannen. Vastgoedbedrijf Deutsche Wohnen verliest zelfs nog meer, wel 30% van zijn beurswaarde.

Vonovia laat Berlijnse huurders in de kou staan

Maatregelen toegestaan

Vonovia kijkt nog steeds positief naar de toekomst. Het bedrijf zegt dat de Berlijnse plannen om de huren te reguleren ongrondwettelijk zijn. Beleggers zien dat echter anders. De hoogste Duitse rechter bepaalde onlangs dat de maatregelen om huurstijging te beperken, toegestaan zijn. De kans dat deze plannen verder doorgevoerd worden, is dus groot. De waarde van vastgoed stijgt daardoor minder snel dan was voorzien. Slecht nieuws voor de beleggers dus. Vonovia wil zijn voordeel doen met de situatie. Door het huurplafond zullen vraag en aanbod uit elkaar blijven lopen. Dit biedt Vonovia de kans om kleine portefeuilles in Berlijn te kopen, die het moeilijk hebben.

Bron: Het Financieele Dagblad