Volgens deskundigen zouden galerijflats brandveilig genoeg moeten zijn

10 januari 2020

De brand, die op Nieuwjaarsnacht uitbrak in een Arnhemse galerijflat, kostte een vader en zijn zoon het leven. De moeder en dochter van het gezin werden naar het ziekenhuis gebracht. De brand werd veroorzaakt door een bank, die was neergezet in de hal van de flat. Deze zou door twee tieners met vuurwerk zijn aangestoken. De materialen van de hal en het trappenhuis zijn brandbestendig. De brandende bank zorgde echter voor veel rook in de liftschacht. Die zorgde ervoor dat het gezin in de lift bewusteloos raakte. Ook werd door de brand de stroom uitgeschakeld.

Vragen over het vluchtplan

De bank was in de hal neergezet om ‘gratis mee te nemen’. Bewoners hadden dit al voor Oudejaarsdag gemeld bij de woningcorporatie. Ze wilden de bank daar niet hebben vanwege brandgevaar. Toch stond hij er nog steeds. Na de brand rezen er vragen over het vluchtplan en de vluchtroutes van de galerijflat. Net als bij de bewoners van een appartementencomplex in Den Haag. Zij kregen een dag later met brand te maken. Toen stonden er onder aan het complex zeven auto’s in brand. Oorzaak: vermoedelijk brandstichting. Tientallen bewoners werden door de brandweer met een hoogwerker bevrijd. Sommige moesten naar het ziekenhuis door ademhalingsklachten.

Volgens deskundigen zouden galerijflats brandveilig genoeg moeten zijn

Sociale veiligheid

Zowel in de Arnhemse galerijflat als in het Haagse appartementencomplex is maar één nooduitgang. Veel galerijflats zijn gebouwd in de jaren zestig. Ze hebben lange gangen waaraan ruime woningen liggen. In het midden van de flat is een hal, waarin het trappenhuis en de lift zijn geplaatst. Aan de buitenkant van de galerijen zijn buitentrappen naar de volgende verdieping, behalve op de eerste etage. Deze constructie werd indertijd bedacht voor een goed overzicht en betere inbraakpreventie. Het plaatsen van extra nooduitgangen vermindert de sociale veiligheid.

Galerijflats brandveilig genoeg bij handhaven van regels

Deskundigen oordelen dat de flats en appartementencomplexen voldoen aan de regels. Dus zijn de galerijflats brandveilig genoeg, ook na de fatale brand in Arnhem. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de vluchtroutes zullen veranderen. De bank, die voor zoveel ellende zorgde, had daar niet mogen staan. Toch treden buurtbeheerders en woningcorporaties vaak niet op in zulke situaties. Ze knijpen een oogje toe, zeker als de flatbewoners elkaar op zo’n manier willen helpen. Een strengere aanpak is daarom wenselijk en noodzakelijk.

Bron: NRC.next