Verduurzaming van woningen betaalt zich uit bij de verkoop

3 februari 2020

Uit onderzoek blijkt dat verduurzaming van woningen zeker de moeite loont. Als een eigenaar van een huis investeert in verduurzaming, zoals isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp dan is een toekomstige koper bereid om gemiddeld 10% meer voor de woning te betalen. Het hangt af van de verlaging van maandlasten voor energie hoeveel een koper bereid is meer te betalen. Als de maandlasten 100 euro lager zijn loopt de winst zelfs op tot boven de 13% bij verkoop.

Grotere rol voor makelaars bij verduurzaming

Makelaars kunnen een grotere rol spelen bij de verduurzaming van woningen. Zij kunnen kopers wijzen op wat er al gedaan is aan een woning en hen daarnaast wijzen op mogelijkheden om voor verdere verduurzaming van woningen subsidie te krijgen of extra geld te lenen. Ook de banken en de gemeenten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Willen we de Klimaatdoelstellingen halen dan is er immers nog heel veel werk te verzetten in de komende decennia.

Verduurzaming van woningen betaalt zich uit bij de verkoop

Verduurzaming kan helpen een woning sneller te verkopen

Ondanks de krapte op de woningmarkt zijn er ook nog projecthuizen die lang te koop staan. Vaak komt dat door een ongunstige locatie of achterstallig onderhoud. Aan een ongunstige locatie kan niet veel worden gedaan natuurlijk, maar achterstallig onderhoud en verduurzaming van woningen kan wel degelijk leiden tot snellere verkoop en ook een hogere opbrengst. Het kan dus voor een huiseigenaar zeker zinvol zijn om te investeren ondanks dat het huis te koop staat. Deze investeringen worden vaak terugverdiend als het huis uiteindelijk verkocht wordt.

Bron: Stadszaken.nl