Unibail-Rodamco-Westfield scheldt over 1e halfjaar 2021 ruim 200 miljoen aan huren kwijt

10 augustus 2021

Winkelpanden belegger Unibail-Rodamco-Westfield maakte in augustus 2021 de halfjaarcijfers over 2021 bekend. Hieruit bleek dat een bedrag van 220 mln euro aan huurinkomsten moet worden kwijtgescholden als gevolg van winkelsluitingen door de coronacrisis. Vorig jaar ging het om een bedrag van 30 mln, maar toen bleven veel winkels wel open. De waarde van de vastgoedportefeuille daalde met 2,4%. In totaal werd 10% minder huurinkomsten geïncasseerd dan verwacht. De financiële positie van URW was al niet heel sterk, de aankoop van de Amerikaanse Westfield tak had een flinke hap uit de reserves genomen.

Unibail-Rodamco-Westfield scheldt over 1e halfjaar 2021 ruim 200 miljoen aan huren kwijt

Verkoop van vastgoed en geen dividend

Het bestuur van Unibail-Rodamco-Westfield neemt drastische maatregelen om de financiële positie te verbeteren. Aandeelhouders zullen tot eind 2022 geen dividend uitgekeerd krijgen. Daarnaast is het bedrijf begonnen met het verkopen van vastgoed, zowel in de VS als in Europa. Dit heeft inmiddels geresulteerd in 1,7 mld aan inkomsten, het doel is om voor 4 mld aan vastgoed af te stoten. Ondanks deze actie bedraagt de schuldenlast van URW nog altijd 43% van de totale waarde van het vastgoed.

Geen winstverwachting voor 2021

Omdat de situatie van URW zeer onzeker is wordt er bij het presenteren van de halfjaarcijfers geen winstverwachting gegeven. Wel is er ruimte voor voorzichtig optimisme voor de toekomst. In Nederland werd in maart de Mall of the Netherlands geopend. Dit gloednieuwe winkelcentrum trok in de maanden mei en juni per maand zo’n miljoen bezoekers.

Bron: Het Financieele Dagblad