Een ton subsidie voor inwoners van de gemeente Westland bij de aankoop van een woning

22 mei 2022

Het college van B&W van de gemeente Westland heeft een plan gepresenteerd om inwoners te helpen bij de aankoop van een woning. Er moet een woonfonds komen waaruit zij een bedrag van 100.000 euro kunnen krijgen bij de koop van een huis met een maximale verkoopprijs van 350.000 euro. In het fonds komt een bedrag van 20 miljoen euro, voldoende voor 200 huizenkopers.

Gemeente koopt de grond

Het woonfonds van de gemeente Westland is gebaseerd op moderne erfpacht. De gemeente koopt de grond waarop de woning staat. Dat komt neer op ongeveer 100.000 per woning. Zolang de kopers in het huis wonen blijft de grond eigendom van de gemeente. Op deze manier wil de gemeente iets doen aan de krapte op de woningmarkt. Doordat inwoners nu minder geld hoeven te lenen voor de aankoop van een woning wordt een koophuis voor een grotere groep bereikbaar.

Meer sociale huurwoningen beschikbaar

Mensen die nu nog in een sociale huurwoning wonen kunnen met behulp van het woonfonds van de gemeente Westland gemakkelijker doorstromen naar een koopwoning. Hierdoor komen de sociale huurwoningen beschikbaar voor mensen die deze hard nodig hebben. De gemeente Westland kreeg het verwijt vanuit de landelijke overheid dat er te weinig sociale huurwoningen worden gebouwd. Of dat probleem met deze maatregel kan worden opgelost is natuurlijk nog afwachten.

Bron: Het Financieele Dagblad