Thuiswerken zal ook na de coronacrisis populair blijven in Nederland

9 februari 2021

De populariteit van thuiswerken is in Nederland snel gegroeid. Toen veel werknemers vanwege het uitbreken van corona in maart 2020 gedwongen thuis moesten gaan werken pasten velen zich razendsnel aan de nieuwe situatie aan. Er werd een thuiswerkplek ingericht met een goed bureau en een goede stoel en soms gingen mensen zelfs op zoek naar een groter huis om een echte werkkamer in gebruik te kunnen nemen. Veel werkenden verwachten dat ze, zodra de coronacrisis voorbij is, meer thuis zullen blijven werken dan daarvoor. Maar de wens om weer naar kantoor te gaan leeft ook heel sterk.

Thuiswerken zal ook na de coronacrisis populair blijven in Nederland

Gemiddeld acht uur per week thuiswerken

Uit een enquête onder 3.000 respondenten, uitgevoerd door het Centraal Planbureau, blijkt dat werkenden verwachten gemiddeld 8 uur per week thuis te gaan werken. Voor de coronacrisis was dat iets minder dan 4 uur per week. Werknemers en zelfstandigen in de financiële sector en zakelijke dienstverlening denken dat zij gemiddeld 2 dagen per week thuis gaan werken, dat is fors meer dan voordat de corona lockdowns van kracht werden. Er zijn natuurlijk sectoren waarin thuiswerken niet voor de hand ligt, zoals de zorg, detailhandel en bouw. Alleen administratie kan thuis worden gedaan. Deze sectoren verwachten een percentage tussen de 12 en 14 als het om thuiswerken gaat. De populariteit van thuiswerken is het grootst bij de overheid, naar schatting zullen werknemers in deze sector 35 procent van de tijd thuis blijven werken.

Toename van het aantal thuiswerkenden

Wat opvalt in het onderzoek van het CPB is dat het aantal mensen dat verwacht ook ná corona thuis te blijven weken fors is toegenomen. Na de eerste lockdownperiode in maart, april en mei lag dit aantal op zo’n 25 procent, inmiddels is het gestegen naar bijna de helft. Toch blijven werknemers en ook leidinggevenden het belangrijk vinden dat er ook op kantoor wordt gewerkt. Face to face contact is en blijft belangrijk voor een goede werkrelatie, hoezeer de populariteit van thuiswerken ook is gestegen, is de mening van deskundigen.

Bron: NRC Next