Taxatie woning bij aanpassing hypotheek vanaf 2021 fors duurder

23 november 2020

De woningtaxatie op basis van een computermodel is vanaf halverwege 2021 niet meer toegestaan. Europese regels verzetten zich hier namelijk tegen. Dit heeft forse gevolgen voor woningbezitters die hun hypotheek willen verhogen, bijvoorbeeld voor een verbouwing. Nu kun je daarvoor via de computer met een paar muisklikken een standaard taxatierapport aanvragen. Dit kost een paar tientjes. Straks moet hiervoor een taxateur langskomen, die je een factuur van gemiddeld 400 euro zal sturen. Natuurlijk zijn deze kosten deels aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar dan nog ben je als woningbezitter duurder uit. Daar komt bij dat de afwikkeling van een hypotheekaanvraag op deze manier natuurlijk veel langer gaat duren.

Afschaffing modeltaxatie gaat huizenbezitters miljoenen kosten

Als de Europese Banken Autoriteit (EBA) vanaf halverwege 2021 verplicht stelt dat een woning door een taxateur wordt bezocht, ook als het gaat om een verhoging van de hypotheek van de huidige bewoners dan gaat dit woningbezitters flink meer geld kosten. Makelaars en taxateurs, die dankzij deze ontwikkeling minder werk hebben, protesteren tegen de woningtaxatie op basis van een computermodel. Zij claimen dat een dergelijke waardebepaling niet nauwkeurig genoeg is. De staat van de keuken of de badkamer wordt bijvoorbeeld niet meegenomen en kan een aanzienlijk andere uitkomst geven, zo wordt onder meer geclaimd. Maar ook op waardebepalingen door taxateurs is vaak kritiek. Die wordt in 95% van de gevallen op of boven de koopsom gesteld, ongeacht of de taxateur ook daadwerkelijk vindt dat het huis die prijs waard is. Die systematische overwaardering werkt het in stand houden van torenhoge huizenprijzen in de hand, aldus critici.

Taxatie woning bij aanpassing hypotheek vanaf 2021 fors duurder

Ongelijkheid onder hypotheekverstrekkers

Er dreigt nu een ongelijkheid te ontstaan onder hypotheekverstrekkers. De richtlijn van de EBA geldt namelijk alleen voor banken. Hypotheekverstrekkers zonder bankfunctie mogen, ook na halverwege 2021, gebruik blijven maken van de woningtaxatie op basis van een computermodel. Klanten zijn dus qua kosten bij deze geldverstrekkers fors goedkoper uit. Dit is oneerlijke concurrentie, aldus de banken. Makelaars en taxateurs pleiten er dan ook voor dat in alle gevallen een fysieke taxatie van de woning plaatsvindt. Alleen dan kan een goede waardebepaling worden gedaan.

Een nieuwe manier van taxeren

Er wordt momenteel nagedacht over een nieuwe manier van het taxeren van woningen. Die zou moeten bestaan uit een combinatie van woningtaxatie op basis van een computermodel en het oordeel van een taxateur. Deze laatste kan zich volledig baseren op het model, of alsnog een bezoek aan de woning brengen om bepaalde zaken te controleren. Op deze manier kan een taxatie goedkoper en vaak sneller worden uitgevoerd. De hypotheekaanvrager zal voor zo’n ‘hybride taxatie’ ongeveer 100 euro kwijt zijn. Nog steeds meer dan nu voor een computertaxatie, maar aanzienlijk minder dan wanneer de taxateur de complete waardebepaling zelf doet.

Bron: Het Financieele Dagblad