Sluiting van woningen vanwege drugsvondst treft vaak onschuldige medebewoners

20 december 2019

In Rotterdam werden tot nu toe in 2019 al 94 woningen gesloten nadat er drugs werden  gevonden. De burgemeester heeft die mogelijkheid op grond van de Opiumwet. Vaak wordt dit gedaan om in de wijk een signaal af te  geven dat drugshandel niet wordt getolereerd. Maar even zo vaak treft het bewoners die niets te maken hadden met de criminele activiteiten achter de gevel. Vooral moeders met kinderen.

Steeds ruimere bevoegdheden voor sluiting van woningen

De burgemeester heeft steeds meer mogelijkheden om een woning te sluiten. Was het eerst nog alleen zo dat een woning kon worden gesloten als er meer dan de gedoogde hoeveelheid drugs werd gevonden, sinds 1 januari 2019 kan de burgemeester al sluiting gelasten als er alleen maar voorbereidingen worden aangetroffen voor een hennepplantage of de productie van synthetische drugs, zonder dat deze drugs daadwerkelijk al aanwezig zijn. Dit verklaart ook de forse toename van het aantal woningen dat in 2019 al werd dichtgetimmerd.

Sluiting van woningen vanwege drugsvondst treft vaak onschuldige medebewoners

Uitgesloten van sociale huurwoning

Nadat van een huurder de woning is gesloten vanwege drugsoverlast of het aantreffen van hoeveelheden die de norm ruim overschrijden, komt zo’n huurder op de zwarte lijst. Deze mensen kunnen gedurende 5 jaar geen sociale huurwoning meer krijgen van de corporaties in een stad. Dat betekent dus dat de voormalige huurder een beroep moet doen op zijn eigen sociale netwerk of anders op straat en bij het Leger des Heils terecht komt. Voor iemand die daadwerkelijk een drugscrimineel is, is dat misschien zijn verdiende loon. Maar voor de medebewoners, zeker als dat moeders met kleine kinderen zijn, is het een zware straf. De ombudsman van Rotterdam vraagt dan ook nadrukkelijk aandacht bij burgemeester Aboutaleb om zijn besluiten over het sluiten van woningen met nog meer zorgvuldigheid te nemen.

Bron: NRC Next