Overheid geeft het goede voorbeeld met verduurzaming

11 november 2019

De Rijksoverheid heeft besloten om vanaf nu bij alle inkoop en aanbesteding de nadruk te leggen op verduurzaming. Daarbij neemt de overheid het risico voor lief dat dit kan leiden tot stijging van de kosten. Het beleid wordt overal doorgevoerd. Zowel bij de aanbesteding voor kantoren en wegen als voor de inkoop van kantoorartikelen voor rijksoverheidsdiensten en bij het maken van kosten voor beleid. Dit staat in een brief van minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat die onlangs aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Tal van voorbeelden voor duurzame inkoopbeleid

In de brief aan de Tweede Kamer wordt een groot aantal voorbeelden genoemd. Van het toepassen van duurzame technieken bij de versterking van de Afsluitdijk tot hergebruik van afgeschreven materialen voor nieuwe producten, bij voorkeur gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat om investeringen van rond de 70 miljard als alle overheidsdiensten meedoen met het nieuwe beleid voor verduurzaming.

Overheid geeft het goede voorbeeld met verduurzaming

Eerdere pogingen voor duurzame inkoop waren niet succesvol

Er werden al eerder pogingen gedaan voor verduurzaming van de inkoop bij de Rijksoverheid. Al in 2008 werden hiervoor plannen gelanceerd, maar enkele jaren later bleek dat de toen gestelde ambities niet waren gehaald. Nu doen de minister en staatssecretaris een nieuwe poging om als overheid het goede voorbeeld te geven voor een groener en duurzamer inkoopbeleid.

Bron: NRC Next