De ontwikkeling van huizenprijzen in Nederland wijkt af van de rest van Europa

18 oktober 2021

De prijzen van koophuizen in Nederland stijgen onverminderd hard. Maar als de prijs van koopwoningen wordt vergelijken met de stijging van de huren dan gaan die twee redelijk gelijk op. In andere landen in Europa ligt dat soms heel anders. Daar gaat de prijs van een koophuis twee keer zo hard omhoog als de het bedrag dat je maandelijks voor een huurwoning moet neertellen.

Bovengemiddelde huurstijging

In veel landen in Europa steeg de prijs van een huurwoning sinds 2010 met gemiddeld 16%. Een koophuis werd in diezelfde periode gemiddeld 32% duurder. De stijging van de huren in Nederland bedroeg in diezelfde periode zo’n 32%. Koophuizen werden gemiddeld 43% duurder. Daarmee liggen beide stijgingen ver boven het Europees gemiddelde, maar wel dichter bij elkaar dan in de ons omringende landen.

De ontwikkeling van huizenprijzen in Nederland wijkt af van de rest van Europa

Grote verschillen in huur en koop in sommige EU-landen

In sommige EU-landen is de balans tussen de stijging van de huren en de waardevermeerdering van koophuizen ver te zoeken. In Duitsland steeg de prijs van een koophuis sinds 2010 gemiddeld vijf keer zo hard als de huren. Ook in Frankrijk, Tsjechië en Hongarije ging de prijs van een koopwoning vaak 2 keer zo snel omhoog als de prijs voor een huurwoning. Huizenbezitters in Spanje en Italië moeten zich zorgen maken, daar staan veel huizen onder water. In Ierland en Finland zijn de rollen omgedraaid. Daar werden juist huurwoningen fors duurder.

Bron: Het Financieele Dagblad