November 2021 breekt opnieuw records voor de huizenprijzen

3 januari 2022

Het is zo onderhand geen verrassing meer: Ook in november 2021 steeg de huizenprijs in Nederland. Een koopwoning was in deze maand maar liefst 20,1% duurder dan een jaar eerder. De gemiddelde lange termijn stijging voor de huizenmarkt ligt op 5,5%. De stijging is te wijten aan de enorme krapte op de woningmarkt en ook aan de lage hypotheekrente waardoor huizenkopers meer geld kunnen lenen om een huis te kopen.

Gemiddeld € 403.941

Wie anno nu een huis wil kopen betaalt daarvoor een gemiddelde prijs van maar liefst € 403.941 euro. Ter vergelijking: in januari 1995 betaalde je voor een koophuis gemiddeld 88.991 euro. Dat betekent dus dat een woning in 27 jaar tijd ruim vier en een half keer zo duur is geworden. De rente, die tijdens de huizencrisis flink daalde en nog steeds laag is, zorgt ervoor dat woningen voor een redelijke groep toch betaalbaar blijven. Desondanks is er ook een grote groep woningzoekenden die zich geen koophuis kunnen veroorloven. Vooral alleenverdieners maken op de woningmarkt nauwelijks nog een kans.

Minder woningen verkocht

Door de krapte op de huizenmarkt worden er minder woningen verkocht. In november 2021 was dat 12% minder dan in november 2020. Iets meer dan 16.000 woningen kregen een nieuwe eigenaar. De daling bedroeg over het hele jaar 2021 gemiddeld 2%. Het wordt afwachten wat 2022 gaat brengen. Het nieuwe kabinet heeft hoge ambities om de woningbouw te stimuleren. Daarnaast voeren gemeenten een opkoopbescherming in waardoor woningen onder een bepaalde WOZ waarde niet meer voor de verhuur mogen worden verkocht. De koper moet er verplicht zelf gaan wonen.

Bron: Het Financieele Dagblad