De Nederlandse huizenmarkt heeft nog geen last van de coronacrisis

22 juni 2020

Uit cijfers van de NVM blijkt dat de Nederlandse markt voor koophuizen nog niet te lijden heeft onder de coronacrisis. In maart en april van 2020 was er sprake van een lichte daling van het aantal verkochte woningen. In juni was dit aantal met 3.700 verkochte woningen per week weer terug op het niveau van 2019. Ook de prijs voor een woning steeg. NVM-voorzitter Onno Hoes heeft dan ook vertrouwen in de woningmarkt in Nederland. De voorspellingen van critici dat de corona uitbraak zou leiden tot een crisis op de woningmarkt lijken vooralsnog ongegrond.

Prijsdaling van woningen verwacht in de komende jaren

Deskundigen, waaronder de Nederlandsche Bank, verwachten dat de prijzen op de markt voor koophuizen de komende tijd wel zullen dalen. Vanwege de onzekerheid waar veel mensen momenteel in verkeren als gevolg van de coronacrisis zal een deel van de mensen die van plan was een woning te kopen dit voornemen uitstellen. Dit zal tot gevolg hebben dat de prijzen zeer waarschijnlijk de komende twee jaar zullen dalen. Ook het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelt een daling in het aantal woningtransacties met zo’n 7%. In deze voorspelling waren de meest recente NVM cijfers nog niet verwerkt.

De Nederlandse huizenmarkt heeft nog geen last van de coronacrisis

Huizenprijzen stijgen nog steeds

Er is nog niets te merken van een crisis of naderende crisis op de Nederlandse woningmarkt. De gemiddelde prijs voor een koophuis steeg in juni met ruim 1,5% en ten opzichte van juni 2019 met bijna 9%. De nabije toekomst zal moeten uitwijzen of er inderdaad een omslagpunt komt. Omdat er vanwege de crisis en andere redenen zoals stikstof en PFAS ook veel minder wordt gebouwd zal de krapte op de woningmarkt aanhouden. Dit zal zeker geen forse prijsdalingen op de markt voor koophuizen tot gevolg hebben.

Bron: Het Financieele Dagblad