Waar in Nederland zijn de koopwoningen nog betaalbaar?

21 februari 2020

De kranten en het internet staan vol met artikelen over de verhitte huizenmarkt in Nederland. Woningen gaan wisselen voor recordprijzen van eigenaar, een huis kopen wordt voor steeds minder mensen bereikbaar. Maar er zijn nog plaatsen in Nederland waar je terecht kunt voor een goedkope koopwoning. Gemiddeld werd een koophuis ruim 7% duurder in 2019 vergeleken met her jaar ervoor. De grootste stijgingen werden bereikt op Ameland en in de gemeenten Rozendaal en Weesp. Maar er zijn ook gemeenten waar de woningen goedkoper werden. En daar zitten gemeenten bij waar je dat niet meteen verwacht.

Goedkoper wonen in Zoeterwoude en Blaricum

In Blaricum, van oudsher een gemeente waar je alleen een huis kunt kopen als je flink vermogend bent, werden de huizen goedkoper. Datzelfde gold voor de gemeente Zoeterwoude. Blaricum is niet langer de duurste gemeente van Nederland, die eer valt nu te beurt aan Bloemendaal met een gemiddelde huizenprijs van meer dan 800.000 euro. Blaricum duikt daar met gemiddeld iets meer dan 775.000 euro net onder. Er zijn zelfs nog gemeenten waar je voor minder dan 200.000 euro gemiddeld een woning kunt kopen. Het gaat om een aantal gemeenten in Limburg en 7 gemeenten in Groningen. In Delfzijl. Ook Groningen, is een huis het goedkoopst, hier ligt de gemiddelde prijs rond de 155.000 euro. Maar als je een goedkope koopwoning zoekt kun je sowieso terecht in 188 gemeenten in Nederland waar de prijzen onder het landelijk gemiddelde liggen.

Waar in Nederland zijn de koopwoningen nog betaalbaar

Vertekend beeld van de huizenprijs

Bij het bepalen van een gemiddelde prijs voor koophuizen schuilt wel een addertje onder het gras. Als in een gemeente om de één of andere reden in een periode alleen duurdere woningen zijn verkocht, dan stijgt de gemiddelde prijs per verkocht huis. Gaat het om goedkope koopwoningen dan daalt de prijs. Daarom hanteert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ook een prijsindex voor koopwoningen. Deze wijkt vaak licht af van de landelijk gepresenteerde stijging van de prijzen van koopwoningen. Ook voor 2019 gaat dit op. De prijsindex staat op 6,9%, de gemiddelde stijging van de prijzen van koophuizen op 7,2%.

Bron: Het Financieele Dagblad