Makelaarsland constateert een daling in het aantal woningbezichtigingen

7 april 2022

Doe het zelf makelaar Makelaarsland meldt dat in het eerste kwartaal van 2022 een daling heeft ingezet van het aantal woningbezichtigingen door geïnteresseerde kopers. Het aantal bezichtigingen daalde in verhouding tot het aantal van het eerste kwartaal 2021. Makelaarsland baseert zich daarbij uitsluitend op eigen cijfers. Het is de eerste keer dat koophuizen gemiddeld minder potentiële kopers trekken in vijf jaar tijd.

Gemiddeld tien bezichtigingen per woning

Het aantal woningbezichtigingen bedroeg over de eerste 3 maanden van 2022 gemiddeld iets meer dan tien. In dezelfde periode in 2021 waren dat er 12. Wel was er nog sprake van een minieme stijging ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 toen het gemiddeld aantal woningbezichtigingen op net iets minder dan tien lag.

Kopen voordat de rente verder stijgt

Het lijkt er op dat veel mensen nog een woning willen kopen voordat de rente verder oploopt. De hypotheekrente stijgt al geruime tijd en dat maakt dat kopers minder kunnen lenen. In combinatie met de forse inflatie die met name sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne sterk is gestegen vrezen mensen voor hoge lasten. Ondanks dat het aantal bezichtigingen wat afneemt ligt het aantal nog steeds hoog. In het eerste kwartaal van 2020 kwamen gemiddeld 8 gegadigden af op een woning die te koop werd aangeboden.

Bron: Het Financieele Dagblad