Een koophuis was in februari 2022 opnieuw fors duurder

28 maart 2022

Wie op zoek is naar een koopwoning was in februari 2022 opnieuw flink duurder uit. De prijzen voor koopwoningen stegen in die maand met gemiddeld iets meer dan 20% in vergelijking tot februari 2021. Ook in de drie maanden die hieraan voorafgingen stegen de huizenprijzen met gemiddeld 20%. Al meer dan een jaar bedraagt de stijging van de prijzen bovendien meer dan 10%. Sinds 2013, toen woningen weer duurder werden na de huizencrisis, is een koophuis daardoor enorm veel duurder geworden. Gemiddeld wordt nu voor een bestaande koopwoning € 419.361 betaald.

14.000 woningen verkocht

In februari 2022 werden iets meer dan 14.000 woningen verkocht. Het aantal woningen dat van eigenaar wisselt loopt al een hele tijd terug. Niet zo vreemd dus dat de prijzen voor koopwoningen oplopen aangezien de vraag onverminderd hoog is. Huiseigenaren die wel zouden willen verhuizen zetten hun huis niet te koop omdat ze geen andere woning kunnen vinden.

Een koophuis was in februari 2022 opnieuw fors duurder

Effect van de rentestijging

De rente voor hypotheken stijgt al een aantal maanden. Het is nog niet geheel duidelijk hoeveel effect dit op de huizenprijzen zal hebben. Voor een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar betalen kopers nu bijna 1% meer rente dan in oktober 2021. Het effect wordt pas over enkele maanden zichtbaar, omdat bij de verkoopcijfers die het CBS en het Kadaster doorgeven de overdracht bij de notaris als peildatum geldt. Deze woningen zijn vaak al enkele maanden eerder verkocht tegen de toen geldende rentetarieven.

Bron: Het Financieele Dagblad