Het Jaarbeursterrein in Utrecht zal een flinke metamorfose ondergaan

10 december 2019

Het Jaarbeursterrein in Utrecht zal in de toekomst een ware gedaanteverwisseling ondergaan. Na de grondige renovatie van station Utrecht CS buigt de gemeente zich nu over het ontwerp van architect Winy Maas om van het Jaarbeursterrein een hippe wijk te maken waar wonen en werken hand in hand gaan en waar uiteraard ook beurzen georganiseerd kunnen worden. Er moet een compleet nieuwe wijk verrijzen met honderden woningen, bedrijfsruimtes en horeca. De parkeerplaatsen die nu rijkelijk aanwezig zijn in de wijk verdwijnen ondergronds.

Een forse investering voor een nieuwe, groene wijk in hartje Utrecht

De bedoeling is dat er een nieuwe wijk verrijst die het nu grijze en grauwe Jaarbeursterrein in Utrecht een geheel nieuw aanzien geeft. De begrote kosten worden geschat op circa 1,2 mld euro. Jaarbeurs Utrecht neemt hiervoor 300 mln voor zijn rekening. Architect Winy Maas van MVRDV heeft inmiddels een Masterplan gepresenteerd. Deze architect was ook verantwoordelijk voor de Markthal in Rotterdam en ontwierp wijken in onder andere Parijs en Oslo. Directeur Albert Arp van Jaarbeurs Utrecht licht toe dat de plannen zijn ontwikkeld in nauw overleg met de gemeente Utrecht. Alleen het Beatrixtheater blijft staan, de rest van de gebouwen op het Jaarbeursterrein wordt gesloopt en vervangen als de plannen doorgaan.

Tweede grote verbouwing in het centrum van Utrecht

De plannen zijn om vanaf 2023 te starten met het slopen van oude panden. Dat betekent dat het centrum van Utrecht opnieuw te maken krijgt met een groot bouwproject. Het treinstation en winkelcentrum Hoog Catharijne zijn pas zeer recent opgeleverd. Maar directeur Arp wil van het Jaarbeursterrein in Utrecht een ‘stadoase’ maken en daar is nu eenmaal veel voor nodig. De wijk moet een ware metamorfose ondergaan, waarna het gebied zeker niet meer geschikt is om een film op te nemen over de voormalige DDR, zoals de vorige directeur van Jaarbeurs Utrecht ooit suggereerde. Het wachten is nu op een beslissing over het ontwerp van Winy Maas waarna volgende stappen kunnen worden gezet.

Bron: Het Financieele Dagblad