De huurprijzen voor vrije sector woningen stijgen minder snel

18 juli 2022

Vanwege de krapte op de woningmarkt zijn ook de prijzen van vrije sector woningen in de afgelopen jaren flink gestegen. Er was even een dip tijdens de piek in de coronapandemie. Veel expats vertrokken naar huis en zij zijn een belangrijke doelgroep voor met name gestoffeerde en gemeubileerde vrije sector woningen. Pararius, een website waar met name deze categorie woningen te huur wordt aangeboden, doet onderzoek naar de ontwikkeling van de huurprijzen in Nederland.

De huurprijzen voor vrije sector woningen stijgen minder snelWonen

Gemiddeld €17,04 per vierkante meter

De prijs voor een huurwoning in de vrije sector lag in het tweede kwartaal van 2022 op gemiddeld €17,04 per vierkante meter. Dat is 1,3% hoger dan in het tweede kwartaal van 2021 maar iets lager dan de prijs van het eerste kwartaal 2022. Zeker gezien de hoge inflatie is de stijging van de huren erg laag, zo constateert Pararius. Landelijk zijn er wel forse verschillen. De prijzen daalden in de provincies Drenthe, Friesland, Utrecht en Groningen.

In Drenthe was de daling het grootst met 6,4% en in Utrecht het kleinst met 1,1%. In Zuid-Holland (+4,8%) en in Noord-Holland (+5,5%) stegen de huren nog fors. Kijkend naar de grote steden springen vooral Eindhoven en Amsterdam eruit. In Eindhoven steeg de huurprijs met gemiddeld 11% en in Amsterdam met 10,5% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021. In Amsterdam bedraagt de huurprijs per vierkante meter gemiddeld €24,67. Omdat via Pararius voornamelijk compleet ingerichte woningen te huur worden aangeboden is het beeld wat vertekend. De meeste huurwoningen worden immers kaal opgeleverd.

Bron: Het Financieele Dagblad