De huren in de vrije sector zijn aan een opmars begonnen

18 oktober 2021

In 2020 daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van de economische crisis. Veel expats vertrokken naar huis waardoor vooral woningen in de grotere steden beschikbaar kwamen. Die werden vaak voor een lager bedrag verhuurd zodat de eigenaar toch nog inkomsten had. Nu de meeste coronamaatregelen zijn vervallen en de economie weer goed op gang komt trekken ook de huren weer aan. Vooral in steden buiten de Randstad is de stijging te merken. Deze wordt uiteraard vooral veroorzaakt door het nog steeds nijpende tekort aan huurhuizen.

Prijsstijging van gemeubileerde huurwoningen

De stijging van de huren in de vrije sector stegen vooral omdat gestoffeerde en gemeubileerde woningen duurder werden. De stijging bedroeg gemiddeld 2,5% ten opzichte van vorig jaar in het derde kwartaal. Huurwoningen die ‘kaal’ werden opgeleverd werden juist 4,5% goedkoper. Vooral de terugkeer van expats zorgt ervoor dat de huren weer flink aantrekken nadat ze in de afgelopen periode vier kwartalen op rij daalden. Pararius, één van de organisaties die huurwoningen op zijn website aanbiedt, constateert dat de markt voor huurwoningen fors aantrekt.

De huren in de vrije sector zijn aan een opmars begonnen

Stijging van huurprijzen in middelgrote steden

Omdat het in de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag. Utrecht en Rotterdam nauwelijks lukt om een huurwoning te vinden, wordt uitgeweken naar middelgrote steden. Dit zorgt voor een stijging van de huurprijzen in de vrije sector in deze steden die bovengemiddeld is. In Almere werden huurwoningen gemiddeld 8,2% duurder, in Groningen 8,4% en in Apeldoorn zelfs 9,4%. Het beeld dat Pararius schetst is niet compleet, omdat het aanbod op de website vooral bestaat uit gemeubileerde huurwoningen. De meeste huurhuizen worden kaal opgeleverd. Maar feit is dat de prijzen overal weer sterk aantrekken sinds de reisbeperkingen voor expats grotendeels zijn opgeheven.

Bron: Het Financieele Dagblad