Huizenkoper betaalt bijna 4 ton voor een woning en de piek is nog niet bereikt

22 april 2021

De piek in de huizenprijzen lijkt nog steeds niet bereikt. Volgens cijfers van de NVM betaalden huizenkopers in het eerste kwartaal van 2021 gemiddeld 385.000 euro voor een woning. De stijging bedroeg daarmee 15% op jaarbasis. Niet eerder stegen de huizenprijzen zo snel. Voor een vergelijkbare stijging moeten we terug naar 2001. Eerder duurde het gemiddeld 7 jaar voordat een woning van 100.000 euro in waarde was verdubbeld. De sprong naar 3 ton duurde 17 jaar, dit werd mede veroorzaakt door de huizencrisis. Maar de stap naar 4 ton lijkt in minder dan 2 jaar te worden genomen. Volgens Onno Hoes, voorzitter van de NVM, spelen de lage rente en de krapte op de woningmarkt een belangrijke rol bij de exorbitante stijging van de huizenprijzen. Ook de goede vooruitzichten op sociaaleconomisch gebied zorgen ervoor dat mensen er vertrouwen in hebben dat ze hun woonlasten ook in de toekomst kunnen blijven betalen.

Historisch weinig huizen te koop

In het eerste kwartaal van 2021 stonden historisch weinig huizen te koop. In totaal werden 17.500 woningen te koop aangeboden, dat is ruim 40% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gevolg van de krapte op de markt is dat er in steeds meer gevallen meer wordt geboden dan de vraagprijs. Het percentage woningen dat voor meer dan de vraagprijs van eigenaar wisselde steeg van 58% in het eerste kwartaal van 2020 naar 62% in de eerste 3 maanden van 2021. De piek in de huizenprijzen lijkt daarmee nog lang niet in zicht.

Huizenkoper betaalt bijna 4 ton voor een woning en de piek is nog niet bereikt

Taak voor de Rijksoverheid om de woningmarkt vlot te trekken

De Autoriteit Financiële Markten waarschuwt dat de situatie uit de hand loopt. Koopstarters worden geholpen met financiële voordelen zoals het vervallen van de overdrachtsbelasting. Maar dit soort voordelen kunnen negatief uitpakken doordat de prijzen van koopwoningen nog verder worden opgedreven. De hoop is nu gevestigd op de politiek in Den Haag. Met de formatie van een nieuw kabinet wordt gehoopt dat de woningprijzen spoedig zijn definitieve piek bereikt en dat de stijging vervolgens gaat afvlakken.

Bron: NRC Next