Halvering van het aantal transacties van woningbeleggers in eerste helft 2021

27 juli 2021

Capital Value deed onderzoek naar de transacties op de woningmarkt in de eerste zes maanden van 2021. Hieruit blijkt dat er in deze periode ongeveer de helft minder huurwoningen werd verkocht. In 2020 ging het om een totaalbedrag van 4,77 mld euro, tegen 2,24 mld in dezelfde periode in 2021. Capital Value verwacht dat vooral pensioenfondsen in de tweede helft van 2021 zullen investeren in de bouw van betaalbare huurwoningen, een categorie waar grote behoefte aan is.

Halvering van het aantal transacties van woningbeleggers in eerste helft 2021

Dip in de verkopen gedurende het eerste kwartaal

Het eerste kwartaal van 2021 gaf een duidelijke daling te zien van het aantal transacties op de woningmarkt door beleggers. Dat had te maken met de forse verhoging van de overdrachtsbelasting. Deze ging voor beleggers van 2 naar 8%. Daarom werden veel transacties nog in het laatste kwartaal van 2020 afgerond. Toen was er dan ook sprake van een duidelijke piek. Voor het hogere segment had de verhoging van de overdrachtsbelasting weinig invloed. Grote beleggers beschikken over voldoende kapitaal en profiteren volop van de lage rente. Daarom werd er op panden in dit segment goed geboden, vergelijkbaar met 2020. De meeste woningen, 63%, werden verkocht door ontwikkelaars. De grootste afnemers van vastgoed zijn de pensioenfondsen. Hun aandeel in de aankoop bedroeg 52% tegen 43% vorig jaar. Er is sprake van een stijging van institutionele beleggers uit het buitenland die zich op de Nederlandse vastgoedmarkt begeven.

Middeldure huurwoningen zijn populair

Zowel Nederlandse als buitenlandse beleggingsfondsen zijn geïnteresseerd in met name middeldure huurwoningen. Hier is een grote markt voor, omdat veel mensen vanwege de verhitte huizenmarkt niet in staat zijn om een huis te kopen. Zij komen vaak niet in aanmerking voor een sociale huurwoningen en zijn dus aangewezen op de vrije sector. Veel transacties op de woningmarkt door beleggers betreffen dan ook deze categorie. Negatieve ontwikkelingen zijn er echter wel. Stijgende prijzen, traagheid bij het afgeven van bouwvergunningen door tekort aan capaciteit bij gemeenten werken vertragend. Als geen optimaal gebruik gemaakt wordt van het beschikbare kapitaal dan is dat een gemiste kans, aldus Marijn Snijders, directeur van Capital Value.

Bron: Het Financieele Dagblad