GroenLinks en D66 bereiken overeenstemming over woningbouw in de Utrechtse Rijnenburgpolder

20 juni 2022

De nieuwe gemeenteraad van de stad Utrecht is in juni 2022 aan de slag gegaan. GroenLinks en D66 bereikten als de twee grootste partijen overeenstemming met drie kleinere partijen en formuleerden een coalitieakkoord. Hierin zijn ook afspraken gemaakt voor woningbouw in de polder Rijnenburg. Dat was nog niet zo eenvoudig. Als het aan GroenLinks ligt, komen daar helemaal geen woningen. D66 zag juist kansen voor de bouw van minstens 40.000 nieuwe huizen. De Rijnenburgpolder ligt buiten de stad, tussen de A12 en IJsselstein. De vorige coalitie, ook bestaande uit D66 en GroenLinks, sprak in 2020 af dat er tot 2035 niet zou worden gesproken over bebouwing. Het realiseren van woningen moest binnen de huidige stadsgrenzen worden gerealiseerd.

GroenLinks en D66 bereiken overeenstemming over woningbouw in de Utrechtse Rijnenburgpolder

Woningbouw vanaf 2035

GroenLinks is gezwicht voor de wens van D66 om woningen te bouwen in de Rijnenburg polder. Maar de bouw start niet, zoals D66 wilde, al over pakweg 5 jaar, maar pas in 2035. Ook komen er geen 40.000 woningen, de wens van de democraten, maar ‘slechts’ 25.000 zodat er toch nog iets van de ‘groene oase’ overblijft die GroenLinks zijn kiezers in hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen beloofde.  Utrecht zal tot 2040 waarschijnlijk een kwart meer inwoners krijgen. Die moeten natuurlijk gehuisvest worden. Daar komt bij dat het kabinet miljarden beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van gebieden als Rijnenburg voor woningbouw.

Duurzame energie

GroenLinks ging uiteindelijk overstag over bouwen in de Rijnenburg polder. De partij stelde daarbij als eis dat er velden met zonnepanelen komen en windmolens. Van de te realiseren woningbouw wordt 40% sociale woningbouw, een wens van zowel GroenLinks als de PvdA, die eveneens deel uitmaakt van de coalitie. D66 kreeg van de achterban het verwijt ‘zijn huid goedkoop te hebben verkocht’. Doordat de plannen voor bouwen in de polder zijn uitgesteld tot 2035 kan er in de tussentijd nog veel gebeuren. Er zijn sowieso nog minstens 3 keer verkiezingen voor een nieuwe gemeenteraad. D66 had al binnen deze periode willen starten met de voorbereiding van het bouwen van minstens 2.500 woningen.

Bron: NRC