Geen huurstop om coronacrisis ondanks verzoek van Eerste en Tweede Kamer

22 juni 2020

Minister Kasja Ollongren weigert om een huurstop door te voeren om mensen die door de coronacrisis worden getroffen tegemoet te komen. De huren mogen dus per 1 juli gewoon stijgen zoals gepland. Ondanks dat eerst de Tweede Kamer en daarna ook de Eerste Kamer, zelfs tot 2 keer toe, de minister opriepen om een huurstop op te leggen aan de verhuurders trotseert zij deze wens. Ollongren blijft hameren op maatwerk vanuit de corporaties en particuliere verhuurders.

Slechts weinig huurders  hebben problemen met de huurbetaling

Minister Ollongren vindt een opgelegde huurstop niet nodig. Zij baseert haar standpunt op het feit dat uit onderzoek blijkt dat slechts 0,5 tot 2% van de huurders problemen heeft met de huurbetaling als gevolg van de coronacrisis. De minister pleit dan ook voor maatwerk voor deze groep. Ze vindt het niet nodig om voor alle huren in Nederland een door het Rijk opgelegde huurstop af te kondigen. Ollongren maakte aan het begin van de coronacrisis al afspraken met verhuurders, zowel corporaties als particulieren en institutionele verhuurders, dat ze de huur kunnen verlagen of een voorgenomen huurverhoging niet of voorlopig niet te laten doorgaan. De minister is van mening dat deze maatregelen voldoende zijn. Huurders die in de problemen komen omdat hun verhuurder geen coulance wil bieden, kunnen zich wenden tot de Huurcommissie.

Geen huurstop om coronacrisis ondanks verzoek van Eerste en Tweede Kamer

Huren stijgen met gemiddeld 2,5%

Volgens onderzoek van het Financieele Dagblad worden de huren per 1 juli met gemiddeld 2,5% verhoogd. Veel verhuurders matigen de huurstijging vanwege de coronacrisis. Een klein deel past een huurstop toe, anderen kiezen voor uitstel van de huurverhoging.  Daarnaast wordt gewerkt aan een nieuw plan om de huren in de vrije sector te matigen. Het eerdere voorstel voor een noodknop middenhuur, waarbij de huren werden gemaximeerd op een bepaald percentage van de WOZ-waarde, stuitte op te veel weerstand. Het nieuwe plan voorziet in een huurstijging van de inflatie plus 2,5%. Vooral beleggers waren fel tegen de eerdere noodknop middenhuur omdat hun winst fors zou slinken als er een maximum komt op de huurprijs voor een woning die in de middenhuur klasse valt.

Bron: Het Financieele Dagblad