Forse stijging van de omzet voor winkelbelegger Unibail-Rodamco-Westfield

9 mei 2022

Unibail-Rodamco-Westfield, vooral actief in het kopen en beheren van winkelvastgoed, heeft een goed eerste kwartaal van 2022 achter de rug. De kwartaalcijfers laten een forse stijging zien ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. Heel verwonderlijk is dat overigens niet. In 2021 verkeerden vrijwel alle landen in de greep van Covid. Hierdoor werden in verschillende landen waar de belegger actief is lockdowns afgekondigd, waardoor winkels noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Dit leidde vervolgens weer tot verzoeken om huurverlaging of uitstel van betaling en ook tot de nodige faillissementen.

Flinke stijging van de omzet

Omdat er in 2022 vrijwel geen beperkende maatregelen meer waren voor winkels steeg de omzet van Unibail-Rodamco-Westfield met ruim 30%. Ook werd een flink hoger percentage van de verschuldigde huren geïncasseerd. De kwartaalcijfers werden eind april gepresenteerd. Hieruit blijkt dat vooral in de VS de zaken goed gaan. Daar ligt de omzet inmiddels alweer boven het niveau van 2019, het jaar voordat corona de wereld in zijn greep nam. In Europa waren er in de eerste maanden van 2021 nog beperkingen, waar uiteraard ook URW hinder ondervond.

Winkelbezoek blijft nog achter

Het winkelbezoek blijft nog wel wat achter in vergelijking tot de periode vóór corona. In Europa ligt dat cijfer rond de 83%, in Nederland blijft het vooralsnog steken op 75%. Voorlopig kan de eerder afgegeven winstverwachting voor 2022 in stand blijven. Wel zegt Unibail-Rodamco-Westfield dat de huidige situatie rond de oorlog in Oekraïne van invloed kan zijn. Het concern houdt de ontwikkelingen daaromtrent dan ook scherp in de gaten.

Bron: Het Financieele Dagblad