Expats liever in een koophuis dan in een huurwoning

3 september 2021

Expats die voor enkele jaren naar Nederland komen kiezen steeds vaker voor een koopwoning. De voorwaarden om een huis te kopen zijn gunstig en doorgaans gaat het om mensen met een goed inkomen. Een woning kopen geeft bovendien weinig risico, want als de buitenlandse werknemers teruggaan kunnen ze het huis zonder problemen verkopen omdat de woningmarkt in Nederland nog steeds oververhit is door het tekort aan woningen. Een tweede belangrijk aspect bij de keuze voor een koophuis is dat de huurprijzen in de vrije sector enorm hoog zijn. Een maandhuur van ruim boven de 1.000 euro per maand is eerder regel dan uitzondering.

Expats hebben meer te besteden

Expats hebben doorgaans meer kans op de Nederlandse woningmarkt omdat ze relatief hoge salarissen hebben. Ze worden immers niet voor niets naar Nederland gehaald. Een expat heeft vrijwel altijd een functie waar veel vraag naar is, vaak in de techniek of de IT. Daar is uiteraard ook het salaris naar. Daarom hebben expats over het algemeen minder moeite om een koopwoning te vinden. Buitenlanders zijn bovendien gewend om voor een koophuis te sparen. Ze hebben daarom vaak al een bedrag beschikbaar om in een huis te investeren. Daardoor kunnen ze boven de vraagprijs bieden wat de kans uiteraard groter maakt dat ze het huis waar ze hun zinnen op hebben gezet ook daadwerkelijk kunnen kopen.

Expats liever in een koophuis dan in een huurwoning

Steeds meer expats vestigen zich permanent

Dat steeds meer expats kiezen voor een koopwoning in plaats van een huurhuis komt ook omdat het percentage dat definitief wil blijven groeit. Buitenlandse werknemers zijn gecharmeerd door Nederland om meerdere redenen en kiezen daarom voor een koophuis. Ze blijven hier langer dan de 3 of 5 jaar die een contract meestal beslaat. Er is voor goed geschoold personeel vaak werk in overvloed. Expats die hier tijdelijk verblijven profiteren daarnaast van het feit dat ze over 30% van hun inkomen geen belasting betalen. Hierdoor hebben ze meer te besteden.

Trend houdt nog jaren aan

Bedrijven die zich voorheen richtten op het vinden van huurwoningen voor expats richten zich nu steeds vaker op koopwoningen. Omdat thuiswerken sinds het uitbreken van corona algemeen geaccepteerd is zoeken de expats ook steeds vaker een koophuis buiten de grote steden. Ze wonen allang niet meer alleen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven of Den Haag maar ook in steden in de regio. De markt voor expat woningen trok al vrij snel weer aan, de vrees dat deze groep na corona niet meer terug zou keren bleek dus ongegrond.

Bron: Het Financieele Dagblad