Einde van prijsstijgingen nieuwbouwwoningen nog niet in zicht

20 januari 2020

De prijs voor een nieuwbouwwoning is in het derde kwartaal van 2019 opnieuw gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Vergeleken met de prijzen van nieuwbouwwoningen in 2014 stegen de prijzen gemiddeld met maar liefst 38%. Het eind is nog niet in zicht, verwacht één van de topeconomen bij het CBS. De belangrijkste oorzaak daarvoor is dat de woningbouw achterblijft bij de vraag. De cijfers zijn wel aan schommelingen onderhevig, omdat er relatief weinig nieuwbouw wordt opgeleverd en verkocht. Daardoor kan de gemiddelde prijs ineens omhoog schieten of flink dalen, afhankelijk van het feit of er in die periode duurdere woningen worden verkocht of huizen in een regio waar de prijzen sowieso hoger liggen.

De hoge prijzen baren zorgen

De hoge prijzen voor nieuwbouw zijn zorgwekkend. Een nieuwbouwwoning kost gemiddeld 388.000 euro, en dat is zo’n 60.000 euro hoger dan het gemiddelde voor een bestaande woning. De grens lijkt bereikt van wat mensen willen en kunnen betalen, zo concluderen steeds meer makelaars. Een rijtjeshuis dat 240.000 euro moet kosten, daar zijn nog wel liefhebbers voor. Maar er komen steeds meer nieuwbouwprojecten waarvan woningen bij aanvang van de bouw nog niet zijn verkocht, en dat is een trend die zorgen baart.

Einde van prijsstijgingen nieuwbouwwoningen nog niet in zicht

Duurzaam bouwen kost extra investering

Nieuwe huizen moeten voldoen aan strenge eisen als het gaat om duurzaamheid. Dit drijft de prijs voor een nieuwbouwwoning flink op. Investeringen als een warmtepomp, vloerverwarming en zonnepanelen kosten al snel zo’n 25.000 euro extra. Natuurlijk is het prettig om als bewoner in een huis te gaan wonen dat toekomstproof is als het om de energievoorziening gaat, maar de kopers moeten die hoge kosten wel op kunnen brengen. Daar komt nog bij dat de prijs van een huis ook wordt opgedreven door hoge grondprijzen en stijgende loonkosten voor de bouwers. De verwachting is dan ook dat de prijzen van nieuwe huizen ook in 2020 verder zullen stijgen en dat het gat tussen de prijs voor een nieuwbouwwoning en een bestaand huis alleen maar groter zal worden.

Bron: Het Financieele Dagblad