Egypte bouwt aan een nieuwe hoofdstad, maar niet iedereen is enthousiast

5 januari 2022

De nieuwe hoofdstad van Egypte krijgt langzaam maar zeker vorm. Er wordt al sinds 2015 aan gebouwd. Het moet een moderne stad worden, waar ook het buitenlandse zakenleven zich thuis voelt. De nieuwe stad wordt gebouwd in de woestijn, aan de rand van Caïro, de huidige hoofdstad van het land. Appartementencomplexen, wolkenkrabbers die kantoorruimte herbergen, maar ook een operagebouw staan in de steigers. Het is de droom van de huidige president Sisi, het is een prestigeproject van formaat. Maar de gewone burger, woonachtig en werkend in het oude en verouderde Caïro, haalt er de schouders over op. Dit is niet hun nieuwe hoofdstad, deze stad wordt voor de rijken.

Renovatie was geen optie

Projectleider Khaled Al-Husseini leidt journalisten uit het buitenland rond in de nieuwe stad. Hij is stellig van mening dat een nieuwe hoofdstad voor Egypte de beste oplossing is. Voor de nieuwe huisvesting van de overheid is maar liefst 3,5 miljard dollar uitgetrokken. Dit geld besteden aan renovaties in Caïro was geen optie, aldus Al-Husseini. Nu er een nieuwe stad gebouwd wordt is de overheid goedkoper uit, is zijn mening. Een nieuwe stad bouwen is namelijk veel beter te controleren en alles kan direct volgens de meest recente inzichten worden gebouwd. De verhuizing van de eerste ministeries staat gepland voor de eerste maanden van 2022.  Er zijn ook al meerdere gebouwen gerealiseerd voor buitenlandse ambassades. Of die ook allemaal gaan verhuizen is overigens nog niet duidelijk.

Ministerie van Defensie heeft de leiding

Opvallend is dat het Ministerie van Defensie de leiding heeft over de bouw van de nieuwe hoofdstad. Dit ministerie heeft sowieso een prominente rol in de Egyptische regering, zij zijn betrokken bij vrijwel alles wat er in het land gebeurt. De bouw van de stad staat vooral in het teken van ‘de grootste en de hoogste’. Het presidentieel paleis is gigantisch, evenals het complex waar het ministerie van defensie zijn zetel krijgt, dit is 4 keer zo groot als het Amerikaanse Pentagon. De grootste moskee en de hoogste toren van Afrika maken ook deel uit van het ontwerp van Egyptes nieuwe hoofdstad.

Egypte bouwt aan een nieuwe hoofdstad, maar niet iedereen is enthousiast

Geen oplossing voor de overbevolking in Caïro

De nieuwe hoofdstad van Egypte gaat straks qua woningen alleen luxe villa’s en appartementen aanbieden. Die zijn alleen betaalbaar voor de rijkere Egyptenaren. De ‘gewone man’ zal dus gewoon in het verouderde Caïro blijven wonen. De regering verkoopt de grond waar nu gebouwd wordt voor veel geld aan vastgoedinvesteerders. Nu gaat dat nog goed, zodra er een bouwproject start wordt de waardeloze woestijngrond ineens veel geld waard. Maar het is de vraag of er geen sprake is van een vastgoedbubbel die op een kwaad moment uit elkaar spat. Buitenlandse analisten zien al scheurtjes in de groei van de Egyptische economie. Vooral de nadrukkelijke rol van het leger is een belemmering, met name voor buitenlandse investeerders.

Forse stijging van de staatsschuld

Egypte heeft enorme bedragen geleend om de nieuwe hoofdstad te kunnen bouwen. In 2012 bedroeg de staatsschuld nog zo’n 40 miljard dollar. Anno 2022 bedraagt deze al 138 miljard dollar. Egypte mag dan veel geld uitgeven aan alle bouwprojecten, investeringen in gezondheidszorg en scholing blijven al jaren achter. Analisten zijn bovendien kritisch over het succes van de nieuwe hoofdstad. Egypte heeft sinds de jaren 70 al verschillende nieuwe voorsteden rondom Caïro gebouwd. Geen daarvan werd een succes, minstens 70% van de huizen staat er leeg. De kans is groot dat ook deze nieuwe hoofdstad eenzelfde lot te wachten staat. Het doel is dat straks 6 miljoen mensen in de nieuwe stad gaan wonen. Of dat doel ooit gehaald zal worden is nog maar de vraag.

Bron: NRC