Voor het eerst sinds de jaren 70 verrijst er een compleet nieuw dorp in Nederland

7 juni 2021

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is het niet meer gebeurd dat werd besloten om in Nederland een compleet nieuw dorp te laten verrijzen. De gemeente Zuidplas in Zuid-Holland wil daar verandering in brengen. De gemeenteraad stemde eind mei 2021 in met de bouw van zo’n 8,000 woningen op een terrein de Zuidplaspolder. Dit moet het ‘Vijfde Dorp’ worden van de gemeente. Het dorp krijgt een naam, hiervoor wordt mogelijk een prijsvraag onder de inwoners van de gemeente Zuidplas uitgeschreven. De gemeente, die in 2010 ontstond na een vrijwillige fusie, bestaat nu uit Nieuwerkerk aan den Liessel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle.

Eisen aan de te bouwen woningen

De gemeenteraad van Zuidplas stemde voor de plannen, maar stelt daarbij wel eisen. Van de 8.000 woningen moet minstens de helft bestaan uit betaalbare huurwoningen, waarvan minstens 2.400 woningen met een sociale huur. Ook koopwoningen maken deel uit van de 4.000 betaalbare huizen, de koopprijs mag niet meer bedragen dan 325.000 euro. Naast woningen is er ook ruimte voor 2 bedrijventerreinen en uiteraard krijgt het dorp ook bijpassende faciliteiten voor de toekomstige inwoners.

Voor het eerst sinds de jaren 70 verrijst er een compleet nieuw dorp in Nederland

Goedkeuring door de provincie

Voordat de bouw kan starten moet eerst alle grond in het gebied worden aangekocht. Hiervoor is al een Grondbank opgericht, in samenwerking met de buurgemeenten Rotterdam, Gouda en Waddinxveen. Daarnaast moet de provincie Zuid-Holland nog instemmen met de plannen. Als alle toestemming er is dan hoopt Zuidplas in 2024 te kunnen starten met de bouw van het vijfde dorp van de gemeente.

Bron: Het Financieele Dagblad