Duurzaamheidsmaatregelen veroorzaken hoge bouwkosten

31 oktober 2019

Vanaf volgend jaar zomer gelden nieuwe regels om nieuwbouwwoningen duurzamer te maken. Daardoor zullen de bouwkosten fors omhoog gaan. Uit berekeningen blijkt dat de kosten afhankelijk van het woningtype en de duurzaamheidsmaatregelen met 11,5% tot 16,5% zullen stijgen. Een nieuwbouwwoning wordt hierdoor steeds minder betaalbaar. De nieuwe regels hebben een behoorlijke impact op de betaalbaarheid van de woningmarkt. Een heel pakket maatregelen moet zorgen dat woningen energiezuiniger en duurzamer worden. Het prijskaartje dat daar aan hangt, zal hoe dan ook betaald moeten worden.

Verduurzaming gaat niet voor niets

De forse prijsstijging heeft te maken met een behoorlijk aantal maatregelen. Sinds 1 juli vorig jaar geldt bij nieuwbouwwoningen een verbod op aardgasaansluitingen. Komende zomer komt daar een nieuw bouwbesluit bij. Daarin worden Europese regels voor energieverbruik en duurzaamheid gehandhaafd. Zo moeten nieuwbouwwoningen vanaf dat moment bijna energieneutraal worden gebouwd. De huizen moeten zo optimaal mogelijk worden geïsoleerd en zoveel mogelijk duurzame energie opwekken. Zo moet het gebruik van fossiele energie worden teruggedrongen. Dure warmtepompen nemen de plaats van de traditionele cv-ketel in.

Duurzaamheidsmaatregelen veroorzaken hoge bouwkosten

Niet alleen hoge bouwkosten hebben effect op huizenprijs

Verduurzaming zorgt voor hoge bouwkosten en stijgende huizenprijzen. Maar dat is nog niet alles. Er zijn meer oorzaken die ervoor zorgen dat nieuwbouwwoningen onbetaalbaar worden. Door een gunstig economisch klimaat was er de laatste jaren een toenemende vraag in de bouwsector. Daardoor stegen de prijzen van materiaal en arbeid behoorlijk. Diezelfde economische omstandigheden zorgden voor een toenemend woningtekort, een hogere grondprijs en minder beschikbare bouwlocaties. Daarbovenop kwam de stikstofuitspraak, die vraagt om passende maatregelen als gebruik van meer elektrische machines en materialen. Al deze zaken hebben hun eigen effect op de woningmarkt.

Betaalbaarheid onder druk

De hoge bouwkosten schrikken kopers af. Steeds meer van hen zien daarom af van de keuze voor een nieuwbouwwoning. Voor starters is het helemaal lastig om een nieuwbouwwoning te vinden. Er worden maar weinig woningen gebouwd, die voor hen betaalbaar zijn. Daarnaast neemt in het hogere segment de vraag af vanwege verzadiging. Verduurzaming van nieuwbouwwoningen heeft een groot effect op de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen. De kosten zullen op lange termijn wel dalen door goedkopere technieken. Daarnaast hebben deze woningen een hogere energieopbrengst en lagere onderhoudskosten.

Bron: Het Financieele Dagblad