De strijd tegen de lege winkelpanden

15 augustus 2019

Het is een bekend straatbeeld in veel binnensteden en dorpscentra: de leegstand van winkelpanden. Steeds meer winkeliers houden het voor gezien en de afgelopen jaren is ook een aantal bekende ketens failliet gegaan. De belangrijkste oorzaak is wel duidelijk: het online winkelen neemt steeds grotere vormen aan. Maar wat kunnen vastgoedeigenaren doen aan de steeds duidelijker wordende leegstand in de winkelstraten en dus wegvallende inkomsten?

Huur verlagen of afwachten?

Een mogelijke oplossing is om de huurprijs te verlagen. Veel winkeliers willen het nog wel proberen maar hikken aan tegen de hoge huurprijs van een winkelpand, zeker als die op een A-locatie ligt. Dan zien ze er liever van af en proberen het liever elders of gaan dan toch maar vanuit huis online verkopen. Een nadeel van huurverlaging is dat je de huur niet zo makkelijk weer kunt laten stijgen. Een huurverlaging is dus ‘voor goed’. Afwachten kan natuurlijk ook. Een leeg pand daalt minder snel in waarde omdat het immers niet wordt gebruikt en dus ook niet ‘slijt’.

Hoe winnen gemeenten de strijd tegen de lege winkelpanden

Verbouwen voor een nieuwe huurder kan soms lonen

Soms moet je als eigenaar van een winkelpand investeren. Om de leegstand in winkelpanden te lijf te gaan kun je als eigenaar een toekomstige huurder lokken door het pand te verbouwen en te moderniseren. Een andere optie is om een mogelijke huurder toe te zeggen dat de eigenaar het pand naar wens van de toekomstige huurder op zijn kosten zal aanpassen of deze kosten grotendeels wil dragen.

Panden ombouwen: denk er goed over na

Veel panden worden, als ze lang leeg staan of op een onaantrekkelijke locatie liggen, dan maar omgebouwd tot kantoor of woningen. Dat is een optie, maar het is als eigenaar wel belangrijk om er goed over na te denken. De leegstand van winkelpanden aanpakken door alle overbodige panden dan maar te verbouwen tot appartementen is ook niet altijd een goede oplossing. Ten eerste is zo’n verbouwing zeer kostbaar. Ten tweede is het ook niet of nauwelijks nog terug te draaien. En ten derde levert een pand met huurappartementen doorgaans minder op dan een winkelpand. Het is dus altijd zaak om de juiste balans te vinden en die zal per leegstaand winkelpand verschillen.

Bron: NRC Next