Dalende prijzen voor huurwoningen in vrije sector ondanks verhitte woningmarkt

27 juli 2021

De prijzen voor koopwoningen blijven maar stijgen. Dat geldt niet voor de prijzen voor huurwoningen in de vrije sector. Deze categorie kreeg te maken met leegstand, vooral in de grote steden. Vanwege de coronacrisis vertrokken veel expats halsoverkop naar huis. Daarnaast lag de toeristensector stil waardoor er ook op dat punt veel minder vraag was naar huurwoningen. Het gevolg was dat de prijzen voor een huurwoning de afgelopen periode licht zijn gedaald. Het gaat zeker niet om een val van de prijzen. Daar komt bij dat de markt voor verhuur aan expats inmiddels alweer op gang komt. In de afgelopen 4 kwartalen zijn de prijzen in de vrije sector gedaald. Het is echter een kwestie van tijd voordat aan deze daling een eind komt en de prijzen weer omhoog gaan.

Meer gevaccineerden, expats keren terug

In veel westerse landen draait het vaccinatieprogramma tegen Covid-19 op volle toeren. Ook dat is een reden voor expats om terug te keren naar Nederland. Zodra zij zich weer melden zullen de prijzen van huurwoningen in de vrije sector naar verwachting snel weer op het oude niveau zijn, zeker in de grote steden waar verhuur via Airbnb erg populair is. Vooral in Amsterdam daalde de huurprijs in de vrije sector sinds 2020 fors, met gemiddeld 6,8%. Doordat er meer aanbod kwam besloten verhuurders hun prijzen aan te passen om hun panden toch nog te kunnen verhuren. Ook in andere grote steden zoals Eindhoven, Rotterdam en Den Haag daalden de prijzen. Utrecht is een uitzondering, hier bleven de huurprijzen wel op peil.

Dalende prijzen voor huurwoningen in vrije sector ondanks verhitte woningmarkt

Het aanbod van middeldure woningen is nog schaars

De prijzen daalden het hardst in het duurdere segment. Het gaat dan vooral om royale, gemeubileerde woningen. Deze werden de afgelopen periode zo’n 6% goedkoper. Er zijn dus zeker niet ineens veel meer huurwoningen beschikbaar gekomen met een huurprijs onder de 1100 euro. Huurders hebben bijvoorbeeld wel een royaler huis voor dezelfde prijs kunnen huren, waardoor ze er toch op vooruit gingen. Zodra de markt voor expats weer op het oude niveau is zullen de huurprijzen weer omhoog gaan. De verwachting is dat dit de komende maanden al gaat gebeuren, zeker in Amsterdam.

Bron: Het Financieele Dagblad