Corona zorgt voor daling van de huurprijzen voor woningen in Nederland

26 januari 2021

Als gevolg van de corona pandemie worden er in Nederland lagere huurprijzen voor woningen in de vrije sector gevraagd. Woningen kunnen minder makkelijk worden verhuurd via Airbnb en er zijn minder buitenlandse werknemers in Nederland die woonruimte nodig hebben. Voor het eerst in zes jaar tijd dalen de huurprijzen. In het 3e kwartaal van 2020 was de daling nog minder dan een procent, maar in laatste kwartaal bedroeg de daling 3,7%.

Huurdaling geldt alleen voor gemeubileerde woningen

De daling van huurprijzen is alleen te zien in de categorie van gestoffeerde en gemeubileerde woningen. Nu zij wegblijven proberen de eigenaren deze woningen aan ‘gewone’ huurders te verhuren. Om hen te lokken worden er lagere huurprijzen gevraagd. Vaak geldt een kort huurcontract, omdat de eigenaren van dit soort vastgoed hopen dat de oorspronkelijke huurders zullen terugkeren als de pandemie voorbij is. Voor ongemeubileerde woningen is er geen sprake van een daling van de huurprijs, hiervoor stegen de prijzen ook in 2020 net zoals in voorgaande jaren.

Corona zorgt voor daling van de huurprijzen voor woningen in Nederland

Huurprijs in Amsterdam daalt het snelst

Amsterdam is vaak een trendsetter als het gaat om de ontwikkeling van hogere of lagere huurprijzen. Hier is het effect van de corona pandemie het duidelijkst zichtbaar. De prijs voor een huurwoning daalde in Amsterdam met gemiddeld 6,8%. Maar ook in andere grote steden zoals Den Haag, Rotterdam en Eindhoven daalden de huurprijzen als gevolg van de dalende vraag. Hoe de prijzen zich in de toekomst gaan ontwikkelen zal sterk afhangen van het verdere verloop van de corona pandemie. Zodra deze goed onder controle is zal dit zeker effect hebben op de markt voor huurwoningen, is de verwachting van deskundigen.

Bron: Het Financieele Dagblad