Bouwbedrijf Plegt-Vos bouwt in 2022 een huizenfabriek in Almelo

7 december 2020

Bouwbedrijf Plegt-Vos start in 2021 met de bouw van een woningfabriek op een inmiddels aangekocht terrein nabij het Overijsselse Almelo. Het bedrijf uit Hengelo wil hier kant-en-klaar woningen gaan bouwen maar ook delen van woningen. De ambitie is om te starten met de productie van 1500 woningen per jaar; dit wordt als alles naar wens verloopt uitgebreid naar 2000 woningen op jaarbasis. Het bedrijf, dat nu zo’n 450 medewerkers in dienst heeft, verwacht dat er zo’n 50 banen bij zullen komen. De investering voor de nieuwe fabriek bedraagt circa 20 miljoen euro.

Verdere uitbreiding vanaf 2022

Met de komst van de nieuwe fabriekshal voor gerobotiseerde woningbouw is Plegt-Vos nog niet klaar. Algemeen directeur en eigenaar Theo Opdam heeft nog meer plannen. Hij wil de woningfabriek met nog eens 2 hallen uitbreiden vanaf 2022. Ook zijn er plannen om op andere plaatsen dergelijke woningfabrieken te bouwen. Opdam verwacht dat de beslissing voor de benodigde investeringen daarvoor in 2022 kan worden genomen.

Bouwbedrijf Plegt-Vos bouwt in 2022 een huizenfabriek in Almelo

Plannen passen in de huidige markt

Directeur Opdam noemt zijn besluit logisch, gezien de situatie op de woningmarkt. Er is een tekort van zo’n 300.000 woningen in Nederland. Daarnaast is er een tekort aan vakmensen om huizen te bouwen. Door de woningen kant-en-klaar af te leveren op de bouwlocatie kan dit probleem worden opgelost. De huizen worden gemaakt door robots, waardoor de productie kan worden verhoogd.

Opdam verwacht met de invoering van een ploegendienst het aantal afgeleverde woningen per jaar te kunnen opvoeren naar 2.000, nog afgezien van het openen van extra woningfabrieken. Plegt-Vos is niet het enige bedrijf dat de stap zet naar fabricage in de fabriek van complete huizen. Experts verwachten dat over maximaal 10 jaar ongeveer de helft van alle nieuwbouwwoningen uit de fabriek komt.

Bron: Het Financieele Dagblad