Veel bedrijven willen hun personeel weer terug op kantoor na corona

14 juni 2021

Toen de corona pandemie uitbrak werd thuiswerken al snel de norm. Maar nu het vaccineren goed op gang komt en de pandemie over zijn hoogtepunt heen lijkt in vooral Europa en Noord-Amerika denken bedrijven na over thuiswerken na corona. Sommige bedrijven, waaronder veel grote banken, willen dat hun personeel zo snel mogelijk weer volledig op kantoor werkt. ICT-bedrijven zien in thuiswerken een prima toekomst. Jamie Dimon, topman van zakenbank JPMorgan gaat er vanuit dat zijn personeel uiterlijk vanaf oktober weer gewoon op kantoor zit. Hij is ervan overtuigd dat thuiswerken niet bijdraagt aan het ontwikkelen van goede ideeën en het ontwikkelen van een prettige bedrijfscultuur. Ook bij collega zakenbank Goldman Sachs denken ze er zo over. Thuiswerken is volgens topman David Solomon zelfs ‘een afwijking’.

Techbedrijven laten hun medewerkers kiezen

Willen de banken hun medewerkers zo snel mogelijk weer achter hun bureau op kantoor, bij techbedrijven denkt het management er heel anders over. Bedrijven als Spotify, Facebook en Twitter laten hun medewerkers in de meeste gevallen de keus of ze thuis willen blijven werken of weer naar kantoor willen komen. Deels thuis en deels op kantoor werken is ook bespreekbaar. Voor sommigen is thuiswerken na corona zelfs de norm, ‘remote-first’. Nu is het niet zo dat alle bedrijven in Silicon Valley het thuiswerken volledig omarmen. Werk je bij Google of Amazon dan word je wel degelijk weer op kantoor verwacht. En er zullen ongetwijfeld banken zijn voor wie thuiswerken wel bespreekbaar is.

Veel bedrijven willen hun personeel weer terug op kantoor na corona

De trends bij Nederlandse bedrijven

Nederlandse banken staan niet zo te springen om hun personeel weer fulltime op kantoor te verwelkomen. Grote banken zoals ING, Rabobank en ABN Amro verwachten dat het personeel straks 50/50 thuis en op kantoor werkt. Bij internetbetaalbedrijf Adyen wil het management het personeel weer terug op kantoor zien zodra dit mogelijk is. Nederlandse techbedrijven laten de keus vaak bij hun medewerkers. Deze sector had voorheen ook al de naam het medewerkers graag naar de zin te maken om op die manier de beste talenten te kunnen werven.

Managers moeten omschakelen

Voor managers betekent dat het thuiswerken ook na corona tot flinke omschakeling leidt. Ze moeten er aan wennen dat ze hun controlerende rol deels moeten loslaten. Managers die gewend waren om hun medewerkers intensief te controleren moeten dit loslaten. Het komt voor dat ze niet aan die nieuwe manier van leidinggeven kunnen wennen en daarom iets anders zijn gaan doen, binnen of buiten het bedrijf. Dat banken in Nederland wel meewerken aan thuiswerken in tegenstelling tot die in Amerika komt door een wezenlijk andere cultuur. In Amerika is het bankpersoneel enorm prestatiegericht. De prestaties worden in Nederland uiteraard ook wel gemeten, maar er ligt minder nadruk op.

Stel een ‘Head of Remote’ aan

Bedrijven die ook voor de corona uitbraak al ervaring hadden met thuiswerken op grote schaal adviseren om een ‘head of remote’ aan te stellen. Deze functionaris is belast met alle specifieke zaken die te maken hebben met thuiswerken. Het regelen van de juiste faciliteiten, maar ook het oplossen van knelpunten. Techbedrijf GitLab, dat nooit een kantoor heeft gehad maar altijd volgens het werken op afstand principe heeft gewerkt, heeft zo’n head of remote in dienst een het bedrijf is er erg blij mee. Een aanrader, voor alle bedrijven die het thuiswerken, of zoals ze het bij GitLab noemen ‘Work Anywhere’ willen invoeren. Op die manier worden problemen voorkomen of in ieder geval tijdig geconstateerd.

Bron: NRC Next