Amsterdam wil einde aan verhuur via Airbnb vanwege overlast voor omwonenden

6 februari 2020

Verhuur via Airbnb, vooral Amsterdam is er niet blij mee. Het aantal huizen dat via dit platform of andere verhuursites online te huur wordt aangeboden loopt de spuigaten uit. Omwonenden klagen steen en been vanwege overlast die de tijdelijke bewoners veroorzaken. De Raad van State heeft nu een uitspraak gedaan dat verhuren zonder vergunning niet mag. Dit geeft de gemeente Amsterdam mogelijkheden om op te treden tegen het verhuren van woningen.

Meldplicht is onwettig, totaalverbod voor bepaalde wijken dreigt

Amsterdam had een meldplicht ingesteld voor verhuur via Airbnb. Huizen mochten maximaal 30 dagen per jaar verhuurd worden. Die meldplicht is onwettig, oordeelt de RvS. Maar Amsterdam heeft nu wel de mogelijkheid om verhuur aan toeristen in bepaalde wijken helemaal te verbieden. Van die mogelijkheid overweegt de gemeente gebruik te gaan maken. Amsterdam had aan een inwoner een boete opgelegd, omdat ze haar woning had verhuurd zonder dit te melden. Zij vocht deze beslissing aan en kreeg gelijk. Het verhuren van woningen zonder vergunning is in zijn geheel niet toegestaan, dus dat haalt ook een streep door de meldplicht die Amsterdam had ingesteld.

Amsterdam wil einde aan verhuur via Airbnb vanwege overlast voor omwonenden

Nieuwe wetgeving voor verhuur van woningen

De Tweede Kamer behandelt binnenkort een wet die de verhuur via Airbnb en vergelijkbare platforms moet reguleren. Hiermee krijgen gemeenten meer mogelijkheden om het verhuren aan banden te leggen. De belangenvereniging van verhuurders in Amsterdam, Amsterdam Gastvrij, is niet blij met de uitspraak van de RvS. Nu is er immers veel onduidelijkheid voor verhuurders. De vereniging bestrijdt bijvoorbeeld dat er sprake is van onttrekking van woningen aan het woningaanbod als er sprake is van slechts enkele weken verhuur per jaar. Alle partijen wachten nu af wat de nieuwe wetgeving gaat betekenen.

Bron: Het Financieele Dagblad