Wat wordt de toekomstige bestemming van het pand van Hudson’s Bay aan het Rokin?

9 december 2019

Hudson’s Bay werd in 2017 met veel bombarie in Nederland geïntroduceerd. Een succes werd het nooit en het is dan ook niet vreemd dat deze Canadese warenhuisketen eind 2019 zijn deuren sluit in Nederland. In Amsterdam is Hudson’s Bay gevestigd in een beeldbepalend pand aan het Rokin. Niet alleen het pand in Amsterdam sluit zijn deuren, alle 14 vestigingen van Hudson’s Bay gaan dicht. De klanten bleven weg, vooral omdat ze het assortiment van het warenhuis te duur vonden. Hierdoor komt er maar liefst 17.000 m2 aan winkelruimte beschikbaar op A locaties in verschillende stadscentra.

Huurgarantie voor tien jaar

Toen Hudson’s Bay zich in 2017 in Nederland vestigde waren de verwachtingen hooggespannen. Het concern had er alle vertrouwen in en sloot daarom langlopende huurcontracten af. De panden zijn gehuurd voor tien jaar, ook het kolossale pand aan het Rokin in Amsterdam. De eigenaar van deze gebouwen, Zurich Insurance Group, en het Canadese moederbedrijf van Hudson’s Bay zullen hier een oplossing voor moeten vinden. Het pand aan het Rokin ligt op een absolute toplocatie, pal voor een halte van de Noordzuidlijn.

Wat wordt de toekomstige bestemming van het pand van Hudson’s Bay aan het Rokin

Verschillende opties voor het pand aan het Rokin

NRC Next vroeg een aantal mensen naar hun ideeën over de toekomst van het Hudson’s Bay pand aan het Rokin. Etienne van Unen, Partner bij vastgoedinvesteerder Colliers, pleit voor een multifunctioneel pand waar je kunt eten en drinken en ontspannen. De bovenste verdiepingen zouden kunnen worden verbouwd tot kleine woonstudio’s. Rogier Noyon, voorzitter van de VVAB (Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad) pleit voor een fraaie kunsthal waar kunstenaars ongestoord hun gang kunnen gaan. De hoge benedenverdieping van het pand leent zich daar bij uitstek voor. Zef Hemel, hoogleraar Stedelijke Vraagstukken aan de Universiteit van Amsterdam, pleit voor vestiging van het Provinciehuis in het pand. Dat de provincie zich nu ‘schuilhoudt’ in Haarlem vindt hij een gemiste kans. Cody Hochstenbach, werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam en columnist op RTL Z pleit voor betaalbare sociale woningen met winkels op de begane grond.

Plannen zijn er dus genoeg voor het Hudson’s Bay pand in Amsterdam. Wat de bestemming van het pand uiteindelijk zal worden zal de toekomst uitwijzen. Het pand in Amsterdam moet op last van het Gerechtshof ook na 31 december 2019 open blijven, maar de Nederlandse tak heeft daarop uitstel van betaling aangevraagd omdat het bedrijf volgens eigen zeggen niet langer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Als Hudson’s Bay Nederland failliet gaat zal ongetwijfeld ook de vestiging in Amsterdam definitief zijn deuren sluiten.

Bron: NRC Next