Wonen op het platteland wint dankzij de coronacrisis rap aan populariteit

21 juli 2020

Voordat de coronacrisis uitbrak was wonen op het platteland niet populair. Iedereen wilde in de stad wonen, dicht bij het werk, want elke dag uren in de auto en vaak in de file was niet echt aantrekkelijk. Maar nu de coronacrisis duidelijk heeft gemaakt dat werken ook anders kan, neemt de belangstelling om te verhuizen naar een ruimere woning snel toe. En dat huis hoeft dan niet in de stad te staan, dat mag gerust buiten de Randstad.

Een ruimer huis met werkkamer heeft de voorkeur

Dat mensen onverwacht moesten gaan thuiswerken heeft tot nieuwe inzichten geleid. Bij het beoordelen of een huis geschikt is wordt steeds vaker in de overwegingen meegenomen of er een werkkamer kan worden gerealiseerd. Werken aan de keukentafel of een online vergadering met spelende kinderen op de achtergrond heeft bij velen niet de voorkeur. Als er dan toch naar een nieuwe woning wordt gezocht dn kiezen steeds meer mensen voor wonen op het platteland. Ze willen een huis met een tuin in een groene omgeving.

Wonen op het platteland wint dankzij de coronacrisis rap aan populariteit

De noodzaak om in de stad te wonen verdwijnt

Steeds meer mensen komen tot het besef dat het niet perse nodig is om in de stad te wonen. In de tijd dat alle kroegen en restaurants dicht waren bleek het thuis ook gezellig. En naar een theater of museum kun je ook als je daarvoor wat verder moet reizen. Supermarkten en scholen zijn er ook buiten de Randstad. Vooral mensen die toch al overwogen om te verkassen nemen juist nu de beslissing om de verhuizing door te zetten. Wonen op het platteland heeft te veel voordelen om te negeren. Kinderen die lekker buiten kunnen spelen, een klein stukje fietsen om in het bos te komen, het zijn allemaal pluspunten. Het minder jachtige leven spreekt ook velen aan.

De interesse voor woningen buiten de Randstad neemt toe

Makelaars kunnen nog niet zeggen dat er een echte trend gaande is. Maar het lijkt er wel op dat de coronacrisis iets op gang heeft gebracht. Steeds meer mensen willen de stad ontvluchten en zijn daarom naarstig op zoek naar een woning in de provincie. Bij bezichtigingen valt op dat er meer belangstelling is. Het is in sommige plaatsen al niet meer zo dat je de enige bent die een huis wil kopen dat al langere tijd te koop staat. De nabije toekomst zal uitwijzen of de trek vanuit de stad door gaat zetten. Dit zal vooral afhangen van de vraag of thuiswerken inderdaad een blijvertje is, waar het in sommige sectoren zeker alle schijn van heeft.

Bron: Het Financieele Dagblad