Het winkelcentrum anno 2020 moet een beleving zijn voor de bezoekers

13 februari 2020

Hoe moet een nieuw winkelcentrum er vandaag de dag uitzien? Aangezien veel bestaande winkelcentra kampen met leegstand en verpaupering is het belangrijk voor projectontwikkelaars om hier goed over na te denken. Een winkelcentrum kan zeker toekomst hebben, maar dan moet het voldoen aan de wensen van deze tijd. Een winkelcentrum met alleen maar winkels voldoet niet meer aan de verwachtingen, zo blijkt. Matthijs Storm, de topman van vastgoedinvesteerder Wereldhave, gooit het roer dan ook radicaal om. Een aantal winkelcentra wordt verkocht, met de overgebleven centra gaat de projectontwikkelaar aan de slag om ze aan te passen aan de huidige wensen.

Een winkelcentrum moet wat te bieden hebben

Een winkelcentrum moet vandaag de dag een gevarieerd aanbod hebben. Een fitnesscentrum, een fysiotherapie praktijk, kantoorruimte of een gezondheidscentrum zijn redenen waarom mensen het winkelcentrum bezoeken. Even een uurtje trainen en dan gelijk wat aankopen doen in de winkels die in het centrum gevestigd zijn, dat is de toekomst volgens Wereldhave. Voor mensen die voornamelijk online shoppen kun je alleen op deze manier nog naar winkelcentra lokken. Een nieuw winkelcentrum moet daarom voldoen aan de wensen van deze tijd.

Het winkelcentrum anno 2020 moet een beleving zijn voor de bezoekers

Vooral modewinkels moeten gaan wijken voor andere ondernemers

Modewinkels hebben het moeilijk in winkelcentra. Volgens Storm van Wereldhave hebben zij momenteel te veel winkelmeters. Dat betekent dat vooral de modebranche uit de winkelcentra  gaat verdwijnen. Deels gebeurt dat door natuurlijk verloop als gevolg van faillissementen of zaken die stoppen omdat er geen opvolger is. Deze winkels worden vervangen door bijvoorbeeld horeca of niet winkelgerichte voorzieningen zoals een tandartspraktijk of een kapper. Afhankelijk van de locatie van het winkelcentrum wordt ook bekeken of er woningen kunnen worden gerealiseerd op een deel van de nu beschikbare vierkante meters.

Toekomst van voormalig Hudson’s Bay pand nog onzeker

Wereldhave is ook eigenaar van één van de panden van het eind 2019 failliet verklaarde Hudson’s Bay. Wat hiermee gaat gebeuren is nog niet helemaal zeker. Op de begane grond en de eerste verdieping zullen waarschijnlijk winkels worden gevestigd. De overige etages worden omgebouwd tot woningen of kantoorruimtes, zo is nu het plan. Maar hierover moeten de architecten en andere betrokkenen zich nog buigen, aldus Matthijs Storm.

Bron: Het Financieele Dagblad