Wijkwinkelcentra spelen goed in op veranderend winkelgedrag

29 januari 2020

Uit onderzoek blijkt dat wijkwinkelcentra het goed doen. In vier van de vijf gevallen draaien de winkels in dergelijke centra goed, in tegenstelling tot winkels in stadscentra. Het blijkt dat de winkeliers die zich in een wijkwinkelcentrum vestigen, goed inspelen op de veranderende behoefte van hun klanten. Het winkelaanbod is de afgelopen 15 jaar flink veranderd. Reisbureaus en uitzendbureaus verdwenen, zij bieden hun diensten tegenwoordig veelal online aan. Daarvoor in de plaats kwamen onder andere schoonheids- en massagesalons, tattooshops en afhaalrestaurants terug.

Meer en grotere winkelcentra

Nederland heeft de afgelopen jaren meer en ook grotere winkelcentra gekregen. Dat is te verklaren omdat vooral supermarkten groter zijn geworden qua oppervlakte. Ook zijn er meer winkelcentra dan 15 jaar geleden, wat valt te verklaren door de groei van de bevolking. Supermarkten zijn de motor achter het succes van wijkwinkelcentra. Zit er een A-supermarkt zoals Albert Heijn of Jumbo en daarnaast ook een budgetsupermarkt (Aldi of Lidl) dan heeft dat ook een positief effect op de overige winkels.

Wijkwinkelcentra spelen goed in op veranderend winkelgedrag

Niet alle wijkwinkelcentra doen het goed

Niet alle wijkwinkelcentra draaien zo succesvol. Zo’n 125 centra zitten in de gevarenzone. Daarvan gaat het met 34 zo slecht dat sloop waarschijnlijk de beste optie is. Ruim 80 wijkwinkelcentra draaien nu niet goed maar wellicht valt hier het slechte tij nog te keren. De slecht draaiende winkelcentra zijn vooral te vinden in Rotterdam, Heerlen en de regio Eindhoven-Helmond. Het gaat dan vooral om centra uit de jaren 80, die minder goed inspelen op de behoefte van het huidige winkelende publiek.

Bij het onderzoek zijn overigens niet alleen overdekte winkelcentra beoordeeld maar ook winkelstraten in dorpen en steden. Dat het vooral in Limburg slecht gaat met de wijkwinkelcentra heeft te maken met de ontwikkeling van de bevolking plus het feit dat winkelen over de grens voor deze regio vaak aantrekkelijk is.

Bron: Het Financieele Dagblad