We moeten meer profiteren van de voordelen van CO2

24 oktober 2019

CO2 heeft alleen maar nadelen als we de huidige opinie moeten geloven. De uitstoot moet worden beperkt, want anders gaat het helemaal mis met ons klimaat. Maar is CO2 wel zo slecht, of kunnen we ook voordelen halen uit CO2? Sommige innovatieve onderzoekers denken van wel.

Brandstof uit CO2

Een Canadees bedrijf maakt brandstof uit CO2. De CO2 wordt uit de lucht gezogen en vermengd met water en duurzaam opgewekte energie. Deze brandstof kan zonder problemen worden gemengd met benzine, diesel of kerosine voor vliegtuigen maar ook separaat worden gebruikt. Deze brandstof is nu nog aan de dure kant, per liter ligt de prijs nog boven die van biobrandstof, maar de verwachting is dat de prijs in de toekomst zal dalen. Natuurlijk wordt er bij het gebruiken van de brandstof weer CO2 uitgestoten, maar de winning en uitstoot heffen elkaar op. Daarnaast kan deze brandstof in fabrieken worden gebruikt. Door een fabriek te laten draaien op CO2 brandstof kun je zelfs een negatief resultaat krijgen, waarbij de uitstoot minder is dan wat er uit de lucht wordt gehaald.

We moeten meer profiteren van de voordelen van CO2

CO2 als grondstof voor verschillende toepassingen

Een andere mogelijkheid om voordelen te halen uit CO2 is inzet voor het maken van grondstof voor verpakkingsmateriaal, kleding en tal van andere producten. Ontwikkelaars aan de universiteit van Tokyo hebben dit ontdekt. Ook bij deze techniek, die uiteraard ook nog in de kinderschoenen staat, is de uitstoot lager dan de inname, waardoor de totale CO2 uitstoot wordt verminderd. De filters om de CO2 uit de lucht te halen worden ook steeds beter, de huidige prototypen houden de CO2 veel beter vast dan bij eerdere poging. Dit biedt mogelijkheden om de afgevangen CO2 te gebruiken voor het maken van meubels, verpakkingsmateriaal en kleding. In Australië hebben wetenschappers ontdekt hoe ze CO2 kunnen terug recyclen tot houtskool. Die kan dus zelfs weer in de grond worden gestopt. Maar de grondstof kan ook worden gebruikt voor batterijen.

Bron: Het Financieele Dagblad