Dit zijn de voordelen als je een huis huurt in plaats van koopt

1 augustus 2022

Een huis huren is in Nederland allang niet meer de standaard. Je wordt geadviseerd om zodra dit mogelijk is een woning te kopen. Daarmee bouw je vermogen op in plaats van maandelijks huurpenningen ‘weg te gooien’. Maar een huis huren heeft ook zeker voordelen. Je bent daarmee veel flexibeler en als huurder hoef je je over een aantal zaken geen of veel minder zorgen te maken dan als eigenaar van een huis.

Kiezen voor huren heeft voordelen

Wat veel huiseigenaren zich niet goed realiseren is dat ze op een gegeven moment te maken krijgen met onderhoud. Een huis huren betekent dat het onderhoud door de eigenaar wordt gedaan. Als je geen zin hebt om te klussen of er simpelweg geen tijd voor hebt dan is huren dus zo gek nog niet. Als je in een huurhuis woont en het dak lekt of het riool loopt niet goed door dan neem je contact op met de verhuurder en die hoort het op te lossen. Dan moet je natuurlijk wel een verhuurder hebben die zijn verantwoordelijkheden neemt.

Dit zijn de voordelen als je een huis huurt in plaats van koopt

Flexibiliteit is een groot voordeel

In de huidige markt zal het nog wel lukken je koophuis te verkopen als je wilt verhuizen. Maar elders een andere koopwoning vinden is een hele opgave. Als je in een huurhuis woont kun je simpelweg de huur opzeggen. En ja, ook dat kan lastig zijn, want huurwoningen zijn ook schaars. Maar er zijn meer voordelen. Doordat je geen geld kwijt bent aan onderhoud kun je sparen voor leuke dingen, of om eerder te kunnen stoppen met werken. Als je onverhoopt je baan kwijtraakt of als je minder wilt gaan werken dan kun je in aanmerking komen voor huursubsidie en hoef je dus niet halsoverkop je huis uit omdat je de hypotheek niet meer kunt betalen.

Kopen blijft populair

Een huis kopen blijft de populairste optie. Van de bezitters van een koopwoning wil 91% met verhuisplannen opnieuw een huis kopen. De helft van de mensen die in een huurwoning wonen wil verhuizen naar een koophuis. De afgelopen 35 jaar steeg het eigen woningbezit in Nederland van 43 naar 60%. Een woning huren heeft een groot voordeel in de huidige oververhitte woningmarkt. Als je nu een huis koopt waarvoor je de hoofdprijs betaalt loop je het risico op fors verlies als de huizenprijzen ineens gaan kelderen, zoals tijdens de kredietcrisis in 2008. Als je dan gedwongen moet verkopen bestaat de kans dat je met een enorme restschuld blijft zitten.

De koopwoning werd de standaard

Sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is een huis kopen de standaard. Als je geen huis kunt kopen dan tel je niet mee en wordt er soms zelfs op je neergekeken. Want kopers zorgen beter voor hun huis en hun omgeving dan huurders. Kopers werden onterecht neergezet als superieur aan huurders. Zij hadden het voor elkaar, de huurders waren de ‘losers’. Een veronderstelling die zeker geen stand houdt, volgens meerdere deskundigen. Steeds meer jongvolwassenen kiezen bewust voor huren, ook al zouden ze een woning kunnen kopen. Een trend die wellicht in de toekomst zal toenemen. Dat betekent dan wel dat er meer huurwoningen moeten worden gebouwd, want sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is dat aantal in Nederland nauwelijks toegenomen.

Bron: NRC